AMERIKA PUSTILA ZALUŽNOG NIZ VODU: Zelenski dobio zeleno svetlo iz Vašingtona SMENA GENERALA OČEKUJE SE SVAKOG TRENUTKA
Foto: AP Virginia Mayo, EPA Ukrainian Presidential Press

šok

AMERIKA PUSTILA ZALUŽNOG NIZ VODU: Zelenski dobio zeleno svetlo iz Vašingtona SMENA GENERALA OČEKUJE SE SVAKOG TRENUTKA

Planeta -

Кijev je obavestio Belu kuću da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odlučio da smeni glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog!

- Ukrajinska vlada je obavestila Belu kuću da je predsednik Volodimir Zelenski odlučio da otpusti svog vrhovnog vojnog komandanta, generala Valerija Zalužnog, što bi predstavljalo najznačajniju kadrovsku rekonstrukciju celog rata, rekli su dvojica zvaničnika upoznata sa razgovorima - navodi Vašington post pozivajući se na diplomatske izvore.

Vašington post navodi da SAD nisu podržale odluku Zelenskog, ali se nisu ni protivile, rekavši da je njegovo pravo da donosi takve odluke, a sagovornici lista sugerišu da bi ukrajinski predsednik mogao da odloži realizaciju svojih planova iako je to malo verovatno.

Fajnenšel tajms preneo je ranije da Zelenski 29. januara sastao sa Zalužnim i pozvao ga da dobrovoljno podnese ostavku i preuzme mesto savetnika. Magazin Ekonomist dodaje da je generalu ponuđeno mesto sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, ali da je to odbio. Publikacija je takođe objavila da je načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Кiril Budanov nominovan za mesto glavnokomandujućeg, ali da je u on poslednjem trenutku odbio ponudu.

CNN navodi da se dekret o smeni Zalužnog očekuje do kraja nedelje.

(Kurir.rs/RIA/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

04:16

ZELENSKI SIMBOL RATA U UKRAJINI, AKO GA SMENE DOĆI ĆE DO PRIMIRJA? Deđanski: Do PROLEĆA moguć KRAJ RATA, Evropa će plaćati CEH

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track