PRVI PACIJENT PRIMIO VAKCINU PROTIV RAKA: Muškarac sa NEIZLEČIVOM BOLEŠĆU dobio lek! ISTRAŽIVAČI UZBUĐENI ZBOG PRVIH REZULTATA
Foto: Profimedia

revolucija

PRVI PACIJENT PRIMIO VAKCINU PROTIV RAKA: Muškarac sa NEIZLEČIVOM BOLEŠĆU dobio lek! ISTRAŽIVAČI UZBUĐENI ZBOG PRVIH REZULTATA

Planeta -

Muškarac sa neizlečivim rakom kože postao je prva osoba koja je primila eksperimentalnu vakcinu protiv raka!

Vakcinu je razvila kompanija Moderna.

- Učešće mi daje osećaj da mogu da doprinesem nečemu što može da pomogne mnogim ljudima - rekao je muškarac, čiji identitet nije objavljen, a koji je star 81 godinu.

Ubrizgani genetski RNK materijal, navode britanski mediji, oponaša markere pronađene na ćelijama raka i pokreće organizam da se bori protiv njih.

Doktor David Pinato i njegov tim na Imperial koledžu NHS u Londonu trenutno testira da li je vakcina dovoljno bezbedna za trogodišnje globalno ispitivanje. Pinato se nada da će prvo moći da leči rak kože i pluća, a zatim i druge tumore poput raka creva ili dojke.

- Istraživanje je u ranoj fazi, ali to nas približava terapijama koje su potencijalno manje toksične i preciznije - rekao je Pinato.

Doktor Кajl Holen iz Moderne navodi da su istraživači uzbuđeni zbog ranih rezultata.

- Nadamo se da će vakcina doneti novo doba lečenja raka - rekao je Holen.

Profesor Piter Džonson, direktor NHS za rak, navodi da bi vakcine protiv raka mogle biti revolucionarne.

- Očekujemo da ćemo videti hiljade pacijenata koji će učestvovati u ispitivanjima ove vrste u narednih nekoliko godina - rekao je Džonson.

Sekretarka za zdravstvo Viktorija Atkins navodi da vakcina ima potencijal da spase živote.

- Vakcina pruža revolucionarni način za lečenje strašne bolesti terapijama koje su efikasnije i manje toksične - navodi Atkins.

Ispitivanje će trajati tri godine i uključiće pacijente širom sveta.

(Kurir.rs/Sun/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

02:46

SRPSKI NAUČNICI U OTPADU TRAŽE LEK ZA RAK! Kora od banane i bajati mesni narezak mogli bi da postanu deo REVOLUCIONARNIH LEKOVA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja