DA LI JE NA POMOLU KRAJ RATA? Hamas dostavio svoju ponudu za DUGOROČAN PREKID VATRE
Foto: Bashar Taleb/Apa / Zuma Press / Profimedia

RAT U GAZI

DA LI JE NA POMOLU KRAJ RATA? Hamas dostavio svoju ponudu za DUGOROČAN PREKID VATRE

Planeta -

Hamas je dostavio svoju ponudu za prekid vatre u Gazi na četiri i po meseca koja bi dovela do okončanja rata, kao odgovor na pronedeljni predlog koji su uputili katarski i egipatski posrednici uz potporu SAD-a i Izraela.

Prema nacrtu dokumenta u koji je agencija Reuters imala uvid, Hamasova protuponuda predviđa tri faze, od kojih bi svaka trajala 45 dana.

Predlog sunitske islamističke grupe uključuje razmenu izraelskih talaca kidnapovanih 7. oktobra za Palestince u izraelskim zatvorima.

Pominje se i rekonstrukcija Gaze koja bi trebalo da počne odmah, potpuno povlačenje izraelskih snaga i razmena tela i ostataka.

Američki državni sekretar Entoni Blinken stigao je sinoć u Izrael nakon sastanka sa katarskim i egipatskim posrednicima u pregovorima Izraela i Hamasa u najozbiljnijem diplomatskom pokušaju uspostavljanja produženog primirja. Detalji Hamasove protivponude nisu ranije objavljeni.

Izrael, pojas gaze, Gaza, Hamas, izraelska vojska
foto: X@manniefabian

Prema Hamasovom kontrapredlogu, svi izraelski taoci, mladići mlađi od 19 godina, stariji i bolesni biće razmenjeni u prvih 45 dana za palestinske žene i maloletnike u izraelskim zatvorima.

Preostali muški taoci bi bili oslobođeni u drugoj fazi, a ostaci ubijenih talaca bi bili razmenjeni u trećoj fazi. Do kraja treće faze Hamas očekuje da dve strane sklope sporazum o okončanju rata.

Militantna grupa koja vlada Gazom navodi u dodatku predlogu da želi oslobađanje 1.500 zatvorenika, od kojih bi trećina bila izabrana sa liste Palestinaca osuđenih na doživotnu robiju.

Prekid vatre bi takođe trebalo da omogući povećanje isporuke hrane i druge pomoći Gazi.

Izrael je pokrenuo vojnu ofanzivu u Gazi nakon što je Hamas 7. oktobra masakrirao izraelske civile, njih oko 1.200, i kidnapovao 253 osobe, žene, decu, bebe, muškarce i starce.

Prema Hamasu, u izraelskoj ofanzivi poginulo je 27.585 ljudi. Hamas ne precizira koji se broj odnosi na njegove borce i pripadnike drugih islamističkih frakcija, a koji na civile.

(Kurir.rs/ Index.hr/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track