BAJDEN NE PRESTAJE DA ŠOKIRA: Predsednik SAD odlučio da "udari" na Putina, OVAKVE reakcije Amerikanaca nije očekivao
Foto: EPA Annabelle Gordon Cnp Pool

BAJDEN NE PRESTAJE DA ŠOKIRA: Predsednik SAD odlučio da "udari" na Putina, OVAKVE reakcije Amerikanaca nije očekivao

Planeta -

Američki predsednik Džozef Bajden kritikovao je na društvenoj mreži X izjavu bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa da ne bi sprečio napad Rusije na članice NATO-a, u slučaju da one odbiju da ispune finansijske obaveze prema Alijansi.

"Znate zašto je Ukrajina važna? Iz razloga što, kako možete da vidite, ruski predsednik Vladimir Putin se usmerio na mnogo veće ciljeve", napisao je Bajden.

Korisnici na mreži su u komentarima kritikovali izjavu šefa Bele kuće i pozvali ga da brine o SAD, a ne o Ukrajini, kao i da se ne sramoti takvim izjavama i da podnese ostavku.

Prethodno, Tramp je istakao kako na mestu američkog predsednika ne bi dozvolio da se pomaže zemljama NATO, ukoliko one ne bi izmirivale svoje obaveze prema toj organizaciji.

Tramp je više puta izjavljivao da ne veruje u želju NATO-a da štiti SAD. On je kao predsednik izražavao nezadovoljstvo učinkom Alijanse i pretio da će se SAD povući iz nje ukoliko evropski partneri ne preuzmu veću finansijsku odgovornost za sopstvenu bezbednost. Istovremeno je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao da SAD neće izaći iz ovog vojnog bloka, bez obzira na rezultate američkih izbora zakazanih za novembar.

Putin je u intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu naglasio da Moskva ne namerava da napada članice NATO, a naročito ne Poljsku, Letoniju ili druge baltičke zemlje, dok istovremeno, zapadni političari redovno plaše svoje građane ruskom pretnjom, odvlačeći im time pažnju od unutrašnjih problema.

Ruski lider je takođe istakao da je Severnoatlantska alijansa 2008. godine otvorila vrata Kijevu, ali Rusija nikada nije bila saglasna sa tim da Ukrajina bude u Alijansi. Pored toga, Putin je kazao da je Vašington vršio pritisak na druge članice organizacije, promovišući ideju proširenja NATO na račun Ukrajine i Gruzije.

(Kurir.rs/Sputnjik/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track