POSLE KATALIN NOVAK, OSTAVKU PODNELA BIVŠA MINISTARKA PRAVDE: Oglasila se na mrežama i objasnila zašto se povukla (FOTO)
Foto: Printscreen Twitter

POSLE KATALIN NOVAK, OSTAVKU PODNELA BIVŠA MINISTARKA PRAVDE: Oglasila se na mrežama i objasnila zašto se povukla (FOTO)

Planeta -

Mađarska predsednica Katalin Novak, juče je objavila ostavku, nakon što se suočila sa besom javnosti zbog pomilovanja datog muškarcu koji je umešan u slučaj se*sualnog zlostavljanja dece.

Ubrzo je potom bivša ministarka pravde Judit Varga, objavila je da se povlači iz javnog života zbog te afere.

Najave su usledile posle sve većeg pritiska opozicionih političara i protesta ispred predsedničke palate u petak uveče.

"Dajem ostavku na funkciju. Izvinjavam se onima koje sam povredila i svim žrtvama koje su možda imale utisak da ih nisam podržala" rekla je 46-godišnja Novak, priznajući da je pogrešila.

Novak, koja je inače bila i ministarka za porodična pitanja, rekla je da će uvek biti za zaštitu dece i porodica.

Ubrzo nakon nje oglasila se Judit Varga, koja je bila ministarka pravde u vreme kada je Novak potpisala pomilovanje za zločine koje je počinio se*sualni napasnik u domu za decu.

"Predsednica Republike Mađarske podnela je danas ostavku. Od promene sistema, za validnost pojedinačne odluke predsednika o pomilovanju potreban je potpis ministra pravde. Nastavila sam više od 25 godina staru praksu koju ministar pravde priznaje, a kada je reč o predsednikovoj odluci o pomilovanju. Preuzimam političku odgovornost za potpisivanje odluke predsednika" napisala je Varga u objavi na društvenim mrežama.

Kao ministarka pravde, koja je napustila funkciju da bi vodila izbornu kandidaturu za Evropski parlament, odobrila je pomilovanje.

"Odričem se poslaničkog mandata i šefa liste za Evropski parlament" navela je ona na Fejsbuku.

Varga je važila i za zvezdu u usponu u vladajućoj partiji Fides.

Nakon nje oglasio se i njen bivši suprug Peter Mađar, takođe istaknuta ličnost u Mađarskoj, koji je držao funkcije u državnim firmama.

"Danas podnosim ostavku na funkciju u obe državne kompanije."

Zašto je pomilovan pedofil?

Novak je postala prva žena koja je imala suštinski ceremonijalnu ulogu predsednika u martu 2022.

Kontroverzu je izazvalo pomilovanje bivšeg zamenika direktora dečjeg doma. Pomogao je da se prikrije se*sualno zlostavljanje dece u domu.

Odluka je doneta prošlog aprila tokom posete pape Franje Budimpešti.

Otkako je nezavisni medij 444 objavio vest o odluci prošle sedmice, opozicija u zemlji pozivala je na ostavku predsednice.

U petak uveče demonstranti su se okupili ispred predsedničke palate, a tri predsednička savetnika su odmah dala otkaz.

(Kurir.rs/Blic/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track