ZA 7 DANA LOMI SE SITUACIJA NA FRONTU: Ukrajina dovela pojačanje, postoje 2 scenarija za Avdijivku, moguće NEZAPAMĆENO KRVOPROLIĆE
Foto: AP Libkos, Printscreen

velika analiza

ZA 7 DANA LOMI SE SITUACIJA NA FRONTU: Ukrajina dovela pojačanje, postoje 2 scenarija za Avdijivku, moguće NEZAPAMĆENO KRVOPROLIĆE

Planeta -

Situacija u Avdijivki prema navodima iz velike analize ukrajinskog portala Strana nastavlja da se pogoršava!

Avdijivka bi mogla pasti u narednim danima ili najviše nedelju dana. Tako kaže analitičar Bilda Julian Ropke i navodi da ruske trupe napreduju na jugoistoku i u centru grada.

- Situacija postaje kritična za ukrajinske branioce. Situacija je posebno opasna u centru gde su Oružane snage Rusije udaljene oko 200 metara od jednog od poslednjih puteva snabdevanja grupe Oružanih snaga Ukrajine. Drugi put je ka jugu, ali i tamo su ruski položaji, udaljeni stotinama metara, na periferiji sela Severnoje. Ako se ove staze preseku grad će biti opkoljen i pasti - kaže Repke.

Analitičar dodaje da je širina koridora Oružanih snaga Ukrajine između pozicija ruske armije smanjena na 4,85 km.

Ruska Federacija uspeva da napreduje zbog prednosti u artiljeriji gde je odnos snaga približno 5:1. Ima takođe prenost u vazduhu i broju vojnika. Često samo dronovi deluju protiv napredujućih grupa ruske pešadije.

Ukrajinska vojska ne potvrđuje, međutim, ovakve podatke, ali kažu i da su borbe već dobile urbani karakter. Komandant 47. mehanizovane brigade Dmitrij Rjumšin navodi da Rusi više ne napadaju sa velikim bojem vojnika.

- Periodično pokušavaju da ispitaju našu odbranu malim jurišnim grupama dok pre toga radi avijacija - rekao je Rjumšin.

Ukrajinski vojni kanal na telegramu Deep State potvrđuje da je Ruska Federacija napredovala u protekla 24 sata i to na severu i jugu Avdijivke.

Avdijivka, Ukrajina, Avdejevka
foto: Printscreen/Telegram

Rusi na svojim kartama beleže još veće napredovanje sa juga i severa i navode da se vojska približava magistralnom putu kojim se snabdeva garnizon u Avdijivki.

Avdijivka, Ukrajina, Avdejevka
foto: Printscreen/Telegram

Da je situacija zaista izuzetno teška govori i činjenica da je komanda Oružanih snaga Ukrajine navodno prebacila "jednu od svojih najboljih brigada" odnosno 3. jurišnu u Avdijivku, piše Forbs, ne navodeći izvore takvih informacija.

Pretpostavlja se će sveže snage pokušati da potisnu rusku vojsku sa glavnog asfaltnog puta koji vodi ka centru grada do ulice Gruševskog.

General Tarnavski je u subotu izvestio da ukrajinske oružane snage drže odbranu u gradu i da su sveže snage već ušle u bitku.

- Nije bilo unapred planirano da će Ukrajinci ojačati Avdijivku. Očigledno, odlukom da ostanu i da se bore, ukrajinske snage preuzimaju ogroman rizik. Možda to nije bila odluka Tarnavskog - piše Forbs.

Portal takođe podseća na smenu Valerija Zalužnog i reputaciju novog glavnokomandujućeg Aleksandra Sirskog kao osobe sposobne da pretrpi teške gubitke u tvrdoglavim i statičnim bitkama.

- Moguće je da je Zelenski promovisanjem Sirskog jasno stavio do znanja da namerava da se bori za Avdijevku. Čak i po visokoj ceni - tvrde novinari.

Forbs navodi da veruje da je ideja komande da se napravi "zamka iscrpljivanja" kao što je bio slučaj u Bahmutu.

Međutim, postoji nedostatak granata.

- Кad nestane municije neće biti važno da li Avdijivka ima jednu ili dve ukrajinske brigade. A odluka ukrajinske komande da ojača grad biće u najboljem slučaju kontroverzna. U najgorem slučaju to bi moglo da dovede do krvoprolića za ukrajinske trupe koje pokušavaju da pobegnu na zapad iz grada koji više ne mogu da brane - piše Forbs.

DVE OPCIJE

Sada je glavno pitanje koju će taktiku odbrane grada izabrati komanda Oružanih snaga Ukrajine. Strana navodi da postoje dve opcije.

- Prvi je da pokušamo da zadržimo položaje u južnom delu grada, međutim, da bi se to uradilo, biće neophodno da se Rusi isteraju iz oblasti grada koje su već zauzeli na severu i jugu kako bi se sprečilo opkoljavanje garnizona i obezbedilo njegovo stabilno snabdevanje - navodi Strana.

Drugi je povlačenje trupa iz južnog dela grada gde može da postoji opasnost od opkoljavanja i zauzimanje nove linije odbrane na severu oslanjajući se na koksarnicu.

- To će značiti gubitak većeg dela grada, ali dok se koksara ne uzme biće nemoguće govoriti o zauzimanju cele Avdijivke i komanda Oružanih snaga Ukrajine će moći da izjavi da se odbrambena operacija nastavlja - navodi Strana.

Prva opcija je složenija i nije jasno da li Oružane snage Ukrajine trenutno imaju dovoljno rezervi za to. Druga opcija je jednostavnija, omogućava spasavanje trupa i izgradnju nove linije odbrane, ali može imati političke posledice. Pogotovo imajući u vidu da je Zelenski tek nedavno promenio glavnog komandanta.

- Ruske vojne javne stranice pišu i o trećoj opciji za Oružane snage Ukrajine. To bi mogao da bude udarac u pozadinu ruskih trupa, koje napreduju sa severa prema Avdijivki, sa ciljem da poseku ruske trupe istočno od Кrasnogorovke napadajući preko Novomihajlovke i Кamenka. Stižući sa severa na položaje Oružanih snaga Ukrajine u južnom delu Avdijivke bi opkoliti grupu ruskih trupa u rejonu Кrasnogorovke i kamenoloma - navodi Strana i dodaje da sa ukrajinske strane nema potvrde o takvim planovima.

(Kurir.rs/Strana/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

16:34

Rusija traži da Ukrajna i Gruzija ne budu primljenje u Nato, ali i da Nato smanji aktivnost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track