RUSKI PILOT KOJI JE PREBEGAO U UKRAJINU BRUTALNO UBIJEN U ŠPANIJI: Kuzminov dobio 500.000 dolara da preda Kijevu moćni helikopter
Foto: Printscreen/Youtube/ WSJ News

odmazda

RUSKI PILOT KOJI JE PREBEGAO U UKRAJINU BRUTALNO UBIJEN U ŠPANIJI: Kuzminov dobio 500.000 dolara da preda Kijevu moćni helikopter

Planeta -

Ruski pilot Maksim Kuzminov koji je prebegao u Ukrajinu sa oklopnim helikopterom Mi-8 navodno je ubijen u Španiji!

Кuzminov (33) je pronađen sa višestrukim ranama od vatrenog oružja u garaži u primorskom gradu Viljahosa u blizini Benidorma.

Ukrajinska pravda navodi da joj je ta informacija potvrđena iz ukrajinskih obaveštajnih službi.

Кuzminovu je navodno obećana nagrada od 500.000 dolara za prebeg sa ruskim vojnim helikopterom u Ukrajinu.

Pilot je u Rusiji osuđen kao izdajnik.

Kuzminov je izazvao senzaciju kad je u avgustu 2023. godine sleteo svojim oklopnim helikopterom na vojni aerodrom u Harkovskoj oblasti. Ukrajinska vojna obaveštajna služba je kasnije otkrila da ga je ubeđivala da prebegne i da je Kuzminov uputio apel drugim pilotima da ga prate.

- Кontaktirao sam predstavnike ukrajinske obaveštajne službe, objasnio svoju situaciju, na šta su mi ponudili ovakvu opciju: "Hajde, mi garantujemo vašu bezbednost, garantujemo nova dokumenta, garantujemo novčanu nadoknadu, nagradu" - rekao je tada Kuzminov za ukrajinske medije.

Britanski tabloid Sun, međutim, navodi da je tada rečeno da Kuzminov ima 28 godina, a da muškarac, koji je u nedelju pronađen mrtav u Španiji, navodno ima 33 godine.

Ruski državni mediji naveli su da je Кuzminov navodno ubio dvojicu svojih članova posade pre nego što je sleteo u Ukrajinu.

Кuzminov je po dolasku u Ukrajinu optužio Putina za genocid zbog "brutalnog ubijanja" Ukrajinaca i Rusa u neželjenom ratu.

(Kurir.rs/Sun/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

06:33

NAJSKUPLJI AMERIČKI VOJNI AVION NIKAD NEĆE MOĆI DA SAVLADA RUSKI SU-35! Pilot pokazao šta se desilo u susretu dve vazduhoplova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track