KITA UBIO BROD NADOMAK OBALE: Neviđena tuga, mladunče se odvojilo od majke, nastala jeziva scena VRSTA NA IVICI OPSTANKA (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

šok

KITA UBIO BROD NADOMAK OBALE: Neviđena tuga, mladunče se odvojilo od majke, nastala jeziva scena VRSTA NA IVICI OPSTANKA (VIDEO)

Planeta -

Mladog severnoatlantskog kita pronađenog mrtvog kod obale Džordžije usmrtio je brod.

To su pokazali rezultati obdukcije objavljeni u petak uveče.

Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) potvrdila je da je obdukcija koja je obavljena na kitu 15. februara otkrila frakture lobanje i druge tupe povrede u skladu sa udarom broda.

Mladunče kita bilo je staro nešto više od godinu dana i prvi put je viđeno na obali Floride u decembru 2022. godine. Gib Brogan, direktor organizacije Oceana, navodi da je mladunče viđeno kako pliva sa svojom majkom tek pre 10 dana.

- Tragičan ishod za mladog kita, posebno zato što je ženka, mogla je da pomogne svojoj vrsti da se obnovi - rekao je Brogan.

Drugo mladunče severnoatlantskog kita, navode lokalni mediji, viđeno je sa teškim ranama od propeleru na jugoistoku SAD početkom januara. Mlada ženka takođe je nađena mrtva 28. januara i preliminarna obdukcija je pokazala da se zapetljala u konopac za lov jastoga.

Brogan je rekao da su ženke severnoatlantskih kitova kritične za opstanak kritično ugrožene vrste. Ostalo je samo 70 ženki dok populacija iznosi manje od 360 jedinki.

- Nijedan severnoatlantski kit ne umire prirodnim putem - rekao je Brogan i naglasio da SAD treba više da urade kako bi se smanjio rizik u vodama Mejna.

(Kurir.rs/Yahoo/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track