FBI U ĐUBRETU NAŠAO DOKAZE ZA UBISTVO POČINJENO PRE 45 GODINA Žena nađena mrtva, sa 37 uboda nožem: Sada je usledio šok rasplet
Foto: Markus Klümper / imago stock&people / Profimedia

FBI U ĐUBRETU NAŠAO DOKAZE ZA UBISTVO POČINJENO PRE 45 GODINA Žena nađena mrtva, sa 37 uboda nožem: Sada je usledio šok rasplet

Planeta -

Jedan Amerikanac je uhapšen i suočava se sa ekstradicijom Nemačkoj zbog ubistva žene 1978. godine koje se dogodilo dok je bio stacioniran u tamošnjoj bazi američke vojske. Istražitelji kažu da se DNK dokazi pronađeni na mestu zločina pre nekoliko decenija poklapaju sa osumnjičenim Džejmsom Patrikom Dempsijem.

- Istražitelji su utvrdili da je verovatnoća podudaranja bila 1 prema 270 kvadriliona - navodi se u dokumentu o ekstradiciji podnetom na sudu prošle nedelje.

Dempsi je optužen da je nožem izbo i ubio 35-godišnju Berbel Gansau u njenom stanu u Ludvigsburgu u Nemačkoj. Ona je pronađena mrtva u svom krevetu, a na telu je imala 37 uboda nožem. Istražitelji su rekli da je prozor u kupatilu bio otvoren i da su prikupili otiske prstiju sa okvira prozora koji sugerišu da je njen napadač na ovaj način ušao u stan.

Gansau je često posećivala oficirske klubove za američke vojnike koji su bili stacionirani u bazi američke vojske u Ludvigzburgu, a prijateljica je rekla da je poznavala neke od vojnika. Istražitelji su prikupili otiske prstiju od nekoliko vojnika koje je ubijena žena poznavala, ali su svi imali alibi. Dempsi nije bio deo prvobitne istrage.

Godinama je slučaj bio stavlja po strani.

Ali 2020. godine, sa napretkom u forenzičkoj tehnologiji, istražitelji su ponovo otvorili istragu. Pošto su sumnjali da je ubica američki vojnik, otisci prstiju su upoređeni sa bazom podataka u SAD.

Ovoga puta su rekli da su pronašli poklapanja u Dempsiju, koji je bio stacioniran u Ludvigsburgu između 1977. i 1978. godine. Otpušten je iz vojske 1978. godine, a prema sudskim dokumentima, u vojnoj evidenciji se navodi da je razvio problem sa alkoholom i agresivno ponašanje.

Nakon što se Dempsi vratio u SAD, uhapšen je zbog vožnje pod uticajem i neovlašćenog korišćenja vozila, a zbog te krivične prijave u bazu su mu dodati otisci prstiju.

Istražitelji FBI-a su 2021. izvukli smeće iz Dempsijeve kuće i pronašli materijal za testiranje na DNK podudaranje. 2022. godine, nemački istražitelji su utvrdili da se DNK podudara sa dokazima sa mesta zločina, konkretno sa uzorkom sperme pronađenom na posteljini i telu žene.

Dempsi, koji je u vreme ubistva imao 20 godina, bio je iz centra Njujorka.

Kao deo sporazuma o ekstradiciji sa Nemačkom, SAD su 9. februara podnele žalbu tražeći nalog za Dempsijevo privremeno hapšenje. On je uhapšen 13. februara i trenutno se nalazi u pritvoru američke službe. SAD su zatražile da Dempsi bude zadržan bez kaucije dok ne bude izručen, tvrdeći da posotji "predstavlja rizik od bekstva i od opasnosti za zajednicu".

Kurir.rs/CBS news

Bonus video:

01:12

EVO KAKO SRPSKI GENIJE PROVODI SVOJ DAN: Govori 10 jezika, radi za FBI, zna preko 850 govora napamet, A NE SPAVA PO 9 DANA?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track