HUTI TVRDE DA SU UNIŠTILI JOŠ JEDAN BROD U CRVENOM MORU Nadležni saopštili da je POSADA BILA PRINUĐENA DA NAPUSTI BROD
Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

HUTI TVRDE DA SU UNIŠTILI JOŠ JEDAN BROD U CRVENOM MORU Nadležni saopštili da je POSADA BILA PRINUĐENA DA NAPUSTI BROD

Planeta -

Napad u kojem su pobunjeni Huti projektilom oštetili teretni brod koji je pod zastavom Belizea išao kroz moreuz Bab el-Mandeb između Crvenog mora i Adenskog zaliva prinudio je posadu da napuste plovilo, saopštilo je britansko nadzorno telo.

Brod pod zastavom Belizea napadnut je juče i izvestio je da je pretrpeo štetu pošto je došlo "do eksplozije u velikoj blizini plovila", saopštilo je britansko vojno telo koje nadgleda trgovački pomorski saobraćaj na području Bliskog istoka (UKMTO).

"Posada je napustila brod", saopštio je UKMTO i dodao da je "brod usidren, a posada na bezbednom".

Huti tvrde da je brodu naneta "katastrofalna šteta" i da je "kasnije potonuo", ali informacija o potonuću nije mogla biti potvrđena iz nezavisnih izvora.

Pobunjenici su takođe saopštili da su se "tokom operacije postarali za to da "posada broda ode sa njega bezbedno".

Teretni brod je registrovan u Velikoj Britaniji, a njime su upravljali libanci. Isplovio je iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a odredište mu je bila Bugarska.

Proiranski Huti, koji pod svojom kontrolom drže krajnji zapad Jemena uključujući glavni grad Sanu, takođe tvrde da su oborili američki dron tipa MQ-9, što je informacija koju američka vojska u regionu za sada nije potvrdila, ali se zna da Huti uspevaju da obore američke dronove.

Bonus video:

02:10

HUTI ZADAJU OZBILJNE UDARCE?! General: Vazdušni napadi Amerike i saveznika ne daju očekivane rezultate, MOGU DA UZVRATE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track