PUTIN: Rusija kategorički protiv raspoređivanja nuklearnog oružja u svemiru
Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia, Artyom Geodakyan / Sputnik / Profimedia

PUTIN: Rusija kategorički protiv raspoređivanja nuklearnog oružja u svemiru

Planeta -

Rusija je uvek kategorički bila protiv raspoređivanja nuklearnog oružja u kosmosu i sada je protiv toga, taj stav je jasan i transparentan, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

„Ovo pitanje se odnosi na buku koja se u poslednje vreme diže na Zapadu, uključujući u Sjedinjenim Državama povodom raspoređivanja nuklearnog oružja u kosmosu. Naš stav je jasan i transparentan: uvek smo se kategorički protivili i sada smo protiv raposređivanja nuklearnog oružja u kosmosu“, istakao je Putin.

Prema njegovim rečima, Rusija u kosmosu čini samo ono što rade Sjedinjene Američke Države i oni to znaju.

Ruski lider je pozvao na poštovanje sporazuma koji postoje u toj sferi i predložio da se višestruko intenzivira zajednički rad.

SAD žele jednostranu prednost

Sjedinjene Američke Države neće uspeti istovremeno i da pozivaju na strateški poraz Rusije i da vode dijalog o strateškoj stabilnosti, kazao je Putin.

„Vašington i Zapad sa jedne strane pozivaju na strateški poraz Rusije, a sa druge strane, navodno planiraju i žele da sa nama razgovaraju o strateškoj stabilnosti, pretpostavljajući da jedno pitanje nikako nije povezano sa drugim, ali to neće uspeti da urade. Ukoliko teže da nam nanesu strateški poraz, moramo da razmislimo o tome šta strateška stabilnost predstavlja za našu zemlju“, rekao je ruski lider.

Zato, dodao je on, Rusija „ništa ne odbacuje, ni od čega ne odustaje, ali treba da se razjasni šta oni žele“.

„Oni, po pravilu, žele da dobiju jednostranu prednost. To se neće desiti“, zaključio je Putin.

Putin je podvukao da Moskva ne samo da nikada nije bila protiv dijaloga o strateškoj stabilnosti, već ni protiv dijaloga o rešavanju ukrajinskog sukoba, već da je Kijev sam odustao od pregovora po nalogu iz Vašingtona i Londona.

Ukrajinske snage sprovode potpuno nepromišljene akcije sa vojnog stanovišta i upadaju u klopku, kazao je predsednik.

On je primetio da se te nepromišljene akcije mogu ponavljati i zatražio od Šojgua da to ima u vidu i prenese komandirima.

Kurir.rs/RIA Novosti

Bonus video:

01:07

UKRAJINA JE SADA TROSTRUKO UGROŽENA! Analitičari o izjavi nemačkog kancelara Šolca: To plaća SVET, a Putin će ODRŽATI SVOJU REČ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track