DETALJI LIKVIDACIJE DEZERTERA U ŠPANIJI: Ruskog pilota koji je pobegao u Ukrajinu ubila 2 napadača STIGLA JEZIVA PORUKA IZ MOSKVE
Foto: X/FirilFor, X/CMM_noticias

potvrđen identitet

DETALJI LIKVIDACIJE DEZERTERA U ŠPANIJI: Ruskog pilota koji je pobegao u Ukrajinu ubila 2 napadača STIGLA JEZIVA PORUKA IZ MOSKVE

Planeta -

Identitet ruskog dezertera Maksima Kuzminova (28), koji je likvidiran u Španiji nakon što je helikopterom prebegao u Ukrajinu, utvrđen je pomoću otisaka prstiju.

Policiji je prema navodima Juronjuza bilo potrebno nekoliko dana da otkrije pravi identitet muškarca ubijenog u priobalnom gradu Viljahojosa na jugu Španije. Кuzminov, koji je prebegao u Ukrajinu u avgustu prošle godine helikopterom Mi-8, živeo je u Španiji pod drugim imenom sa ukrajinskim pasošem.

Telo muškarca, za koga se isprva verovalo da ima 33 godine, podsetimo, pronađeno je 13. februara sa višestrukim ranama od metaka oko 17 sati u garaži luksuzne zgrade u oblasti La Кala.

Stravičan prizor je otkrio komšija.

Istražitelji su potom pronašli i zapaljeni automobil u obližnjem gradu El Кampelo gde su ubice pobegle nakon što su ispalili 12 hitaca u Kuzminova. Izvori španskih mediji navode da su pre bekstva automobilom prešli preko žrtve.

Španski list La Informasion navodi da istražitelji tragaju za dvojicom osumnjičenih za koje se veruje da su pobegli u vozilu koje je kasnije pronađeno spaljeno i napušteno u obližnjem gradu.

Ukrajinski zvaničnici potvrdili su da je ruski pilot koji je prošle godine prebegao sa helikopterom Mi-8 pronađen mrtav u podzemnoj garaži u Španiji.

- Odlučio je da se preseli u Španiju umesto da ostane ovde. Pozvao je svoju bivšu devojku kod sebe i kasnije je pronađen ubijen - navodi ukrajinski portal Ukrainska pravda pozivajući se na izvore iz vojne obaveštajne službe GUR.

Portparol GUR Andrij Jusov, koji je u septembru otkrio da je Кuzminov dobio nagradu od 500.000 dolara za prebeg, takođe je potvrdio smrt pilota.

Sergej Nariškin, šef ruske spoljne obaveštajne službe, prokomentarisao je u utorak navode o smrti Кuzminova.

- Rusi imaju običaj da o mrtvima govori dobro ili da ćute. Ovaj izdajnik i zločinac postao je moralni leš u trenutku kad je isplanirao svoj prljavi i strašni zločin - rekao je Nariškin, a prenosi agencija TASS.

Kuzminov je izazvao senzaciju kad je u avgustu 2023. godine sleteo svojim oklopnim helikopterom na vojni aerodrom u Harkovskoj oblasti. Ukrajinska vojna obaveštajna služba je kasnije otkrila da ga je ubeđivala da prebegne i da je Kuzminov uputio apel drugim pilotima da ga prate.

Pilot je u Rusiji osuđen kao izdajnik.

- Кontaktirao sam predstavnike ukrajinske obaveštajne službe, objasnio svoju situaciju, na šta su mi ponudili ovakvu opciju: "Hajde, mi garantujemo vašu bezbednost, garantujemo nova dokumenta, garantujemo novčanu nadoknadu, nagradu" - rekao je tada Kuzminov za ukrajinske medije.

Ruski državni mediji naveli su da je Кuzminov navodno ubio dvojicu svojih članova posade pre nego što je sleteo u Ukrajinu.

Кuzminov je po dolasku u Ukrajinu optužio Putina za genocid zbog "brutalnog ubijanja" Ukrajinaca i Rusa u neželjenom ratu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track