DAJTE TELO NAVALJNOG PORODICI: Oko 800 ruskih sveštenika i članova crkve apeluje na ruske vlasti
Foto: EPA/Yuri Kochetkov

DAJTE TELO NAVALJNOG PORODICI: Oko 800 ruskih sveštenika i članova crkve apeluje na ruske vlasti

Planeta -

Ruski pravoslavni sveštenici i članovi crkve poslali su pismo sa apelom ruskim vlastima da se telo ubijenog političkog zatvorenika Alekseja Navaljnog preda njegovoj porodici na sahranu.

U pismu, koje je potpisalo preko 800 ljudi, navodi se da je Navaljni bio „čovek od vere, pravoslavni hrišćanin“, čija je porodica zaslužila priliku da ga na pravi način sahrani.

Odbijanje da se preda telo Navaljnog smatralo bi se "činom nemilosrdnosti i nehumanosti", napisali su autori pisma, dodajući da bi takva odluka mogla da dovede do "još veće napetosti u društvu", piše Novaja Gazeta.

"Čak ni Pontije Pilat, koji je odlučio da pogubi Hrista iz straha od nelojalnosti prema caru... nije sprečio oslobađanje Spasiteljevog tela i njegovu sahranu. Ne budite okrutniji od Pilata“, zaključuje se u pismu.

Aleksej Navaljni, čiju su smrt u petak prijavile ruske zatvorske vlasti, bio je jedan od vodećih ruskih opozicionih političara.

Navaljnia majka Ljudmila podnela je u utorak tužbu osporavajući odbijanje zvaničnika da predaju telo njenog sina, koje bi trebalo da bude saslušano tek 4. marta.

Kurir.rs/Novaja Gazeta/Preneo: P. P.

Bonus video:

03:53

NAVALJNI MOGAO DA BUDE SPASEN OD NAVODNE TAJNE TEHNIKE KGB Kardiohirurg tvrdi: Niko ne završava letalan u roku od 5 minuta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track