TEŠKA RAZMENA VATRE NA HAITIJU: Naoružane bande traže svrgavanje premijera, a u sve su bili umešani i STUDENTI
Foto: AP

užas

TEŠKA RAZMENA VATRE NA HAITIJU: Naoružane bande traže svrgavanje premijera, a u sve su bili umešani i STUDENTI

Planeta -

U glavnom gradu Haitija Port-o-Prensu juče je izbila teška razmena vatre, a vođa jedne od najvećih bandi je govorio o koordinisanim napadima usmerenim na svrgavanje premijera Arijela Henrija.

Pucnjava se čula u nekoliko naselja u oblasti Port-o-Prensa dok su snage bezbednosti pokušavale da odbiju napadače koji su gađali policijske stanice, policijsku akademiju i druge strateške lokacije kao što je aerodrom Tusen-Luvertur.

Škole, univerziteti i razne javne i privatne institucije obustavile su rad, a stotine ljudi sklonilo se u svoje domove.

Studenti su bili taoci

Studenti Državnog univerziteta Haitija uzeti su kao taoci pre nego što su pušteni, rekla je za AFP dekan Poljoprivrednog fakulteta Džoselin Luisen. Najmanje jedan učenik je upucan i povređen u napadu, dodao je on.

Nekoliko avio-kompanija otkazalo je svoje domaće i međunarodne letove nakon što su projektili pogodili avione i delove terminala aerodroma Tusen-Luvertur.

„Sve oružane grupe će delovati da izdejstvuju odlazak premijera“

Od ubistva predsednika Jovenela Moisa 2021. godine, Haiti se suočio sa ozbiljnom političkom, bezbednosnom i humanitarnom krizom, sa naoružanim bandama koje su preuzele kontrolu nad većim delom zemlje kako se broj ubistava povećava. Na vlasti od 2021. godine, Ariel Henri je trebalo da se povuče početkom februara.

„Danas objavljujemo da će sve naoružane grupe delovati kako bi izdejstvovale odlazak premijera Ariela Henrija“, rekao je vođa bande Džimi Šerizije, zvani Roštilj, u video snimku objavljenom na društvenim mrežama.

"Iskoristićemo sve strategije da postignemo ovaj cilj. Preuzimamo odgovornost za sve što se trenutno dešava na ulicama", dodao je on.

Premijer Ariel Henri trenutno se nalazi u Keniji, zemlji koja će predvoditi misiju UN za pomoć policiji u borbi protiv bandi. UN su juče saopštile i da je pet zemalja potvrdilo učešće u ovoj koaliciji, a to su Bahami, Bangladeš, Barbados, Benin i Čad.

(Kurir.rs/ Index.hr/ Preneo: T.A./ Foto: Ilustracija)

Bonus video:

01:36

Subotica, pucnjava između migranata na parkingu megamarketa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track