SPREČENO ZATVARANJE AMERIČKE FEDERALNE VLADE! Demokrate i republikanci postigli dogovor o finansiranju, nisu NI POMENULI UKRAJINU
Foto: AP Patrick Semansky

U POSLEDNJI ČAS

SPREČENO ZATVARANJE AMERIČKE FEDERALNE VLADE! Demokrate i republikanci postigli dogovor o finansiranju, nisu NI POMENULI UKRAJINU

Planeta -

Demokratski i republikanski lideri u američkom Kongresu postigli su dogovor o finansiranju 12 federalnih programa u tekućoj fiskalnoj godini, čime će sprečiti zatvaranje federalne vlade SAD u subotu.

Dogovor koji su odobrili Predstavnički dom i lideri Senata treba da se izglasa kao zakon o privremenom finansiranju, kako bi vlada održala normalno funkcionisanje do novih rokova 8. i 22. marta, dajući predstavnicima u Kongresu dodatno vreme da raspravljaju o celogodišnjem budžetu.

- O privremenoj meri će glasati Predstavnički dom i Senat ove nedelje - navodi se u zajedničkoj izjavi predsedavajućeg Predstavničkog doma Majka Džonsona, lidera demokratske većine u Senatu Čaka Šumera, lidera republikanaca u Senatu Miča Mekonela i lidera demokrata u Predstavničkom domu Hakima Džefrisa.

Nacionalna garda, Vašington, Kongres, Kapitol hil
foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Republikanski kongresmen Kevin Hern rekao je da će predlog zakona o privremenom finansiranju - četvrti u fiskalnoj godini koja je počela 1. oktobra 2023. - biti stavljen na glasanje u Predstavničkom domu.

Ako ne bi bio usvojen, federalna vlada SAD bi u subotu delimično morala da obustavi rad.

Lideri obe stranke sada prikupljaju podršku za ovaj privremeni zakon u svojim redovima.

U ovom dogovoru, međutim, ne pominje se pomoć od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i druge američke saveznike.

(Kurir.rs/Glas Amerike/Preneo: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track