HUTI NAPALI BRITANCE KOD OBALE JEMENA: Zabeležen novi napad pobunjenika na snage Ujedinjenog Kraljevstva
Foto: EPA/MOD/BRITISH MINISTRY OF DEFENCE/

HUTI NAPALI BRITANCE KOD OBALE JEMENA: Zabeležen novi napad pobunjenika na snage Ujedinjenog Kraljevstva

Planeta -

Pomorske snage Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO) izvestile su o novom napadu Huta na brod kod obale Jemena.

"UKMTO je obavešten o incidentu na 54 nautičke milje jugozapadno od Jemenskog Adena, u Adenskom zalivu. Vlasti istražuju okolnosti incidenta. Brodovima se savetuje da budu oprezni i prijave svaku sumnjivu aktivnost UKMTO-u", navodi se u dokumentu .

Informacija o incidentu koji UKMTO klasifikuje kao napad, nije stigla iz glavnog grada broda, kao što to obično biva, već od „treće strane“. Dodatne informacije još nisu date.

Podsećamo, pokret Ansar Alah koji vlada u severnom Jemenu napao je dva američka razarača u Crvenom moru protivbrodskim projektilima, javio je portparol vojske Huti Jahja Sarija na društvenoj mreži Iks.

„Jemenska mornarica, raketne snage i vazduhoplovstvo izveli su jedinstvenu vojnu operaciju u kojoj su napali dva američka razarača u Crvenom moru. Operacija je izvedena sa nekoliko protivbrodskih projektila i dronova“, napisao je on.

Kako je Sarija naveo, Huti mogu da prošire operacije protiv neprijateljskih ciljeva i nastaviće ih sve dok „agresija ne prestane i opsada Palestinaca u Pojasu Gaze ne bude ukinuta“.

Vladajući pokret Ansar Alah u severnom Jemenu, koji kontroliše većinu jemenske obale Crvenog mora, počeo je da napada brodove povezane sa Izraelom nakon eskalacije bliskoistočnog sukoba , uzrokujući naglo opadanje pomorskog saobraćaja kroz Suecki kanal.

(Kurir.rs/Tass/Preneo: A.N.)

Bonus video:

02:10

HUTI ZADAJU OZBILJNE UDARCE?! General: Vazdušni napadi Amerike i saveznika ne daju očekivane rezultate, MOGU DA UZVRATE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track