HAŠKI TIBUNAL IZDAO NALOG ZA HAPŠENJE RUSKIH OFICIRA! Međunarodni sud rešio da "udari" na Ruse: Poznato ŠTA IM SE STAVLJA NA TERET
Foto: Shutterstock

rat u ukrajini

HAŠKI TIBUNAL IZDAO NALOG ZA HAPŠENJE RUSKIH OFICIRA! Međunarodni sud rešio da "udari" na Ruse: Poznato ŠTA IM SE STAVLJA NA TERET

Planeta -

Međunarodni krivični sud u Hagu izdao je juče nalog za hapšenje dvojice ruskih vojnih oficira koji se dovode u vezu sa ratnim zločinima počinjenim u Ukrajini, piše Vašington post.

Sud je u saopštenju za javnost naveo da je raspisao poternice za general-potpukovnikom Sergejem Ivanovićem i admiralom Viktorom Sokolovim.

Ivanović je u vreme navodnih zločina bio komandant dalekometne avijacije Ratnog vazduhoplovstva u Oružanim snagama Rusije, dok je Sokolov bio komandant Crnomorske flote Ratne mornarice Rusije.

Odgovornost za raketne napade

Veće suda utvrdilo je da „dvojica osumnjičenih snose odgovornost za raketne napade koje su izvele snage pod njihovom komandom, ciljajući ukrajinsku infrastrukturu od najmanje 10. oktobra 2022. do najmanje 9. marta 2023.“, navodi se u saopštenju MKS. .

Zločini protiv civilnog stanovništva "u skladu sa državnom politikom" Dvojica vojnih lidera su navodno usmeravali napade na civilne objekte i naneli prekomernu štetu civilnim objektima, što je dovelo do civilnih žrtava, što se zauzvrat kvalifikuje kao ratni zločin.

Sud je takođe teretio Ivanoviča i Sokolova za nehumana dela i zločine protiv čovečnosti, što je klasifikacija koja ranije nije korišćena u ratu u Ukrajini. Sud je u saopštenju naveo da su višestruki zločini protiv civilnog stanovništva „u skladu sa državnom politikom“.

Ovo je tek drugi put da je Haški sud izdao naloge za hapšenje u istrazi o ratnim zločinima u Ukrajini. Sud je prošle godine raspisao poternice za ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i Marijom Lvovom-Belovom, ruskom poverenicom za prava deteta, zbog ratnih zločina „ilegalne deportacije“ i „ilegalnog premeštanja“ dece sa okupiranih teritorija.

Ovi nalogi imaju samo simboličan efekat. Rusija, kao i SAD, ne prihvata nadležnost MKS, a sud ne može da sudi ljudima u odsustvu.

(Kurir.rs/Index.hr/Preneo: T.A.)

Bonus video:

01:58

ŠLJIVANČANIN: Hag ne interesuje istina!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track