"OD PUTINA STIGLA OHRABRUJUĆA PORUKA ZA SRBIJU!" Analitičari: Srpska diplomatija mora ODMAH da reaguje OVO JE GLAVNA PREKRETNICA!
Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

kurir televizija

"OD PUTINA STIGLA OHRABRUJUĆA PORUKA ZA SRBIJU!" Analitičari: Srpska diplomatija mora ODMAH da reaguje OVO JE GLAVNA PREKRETNICA!

Planeta -

Jedan od najpoznatijih svetskih ekonomista i analitičara Džefri Saks izjavio je da je Srbija u teškom položaju zbog sukoba Sjedinjenih Američkih Država i Evrope sa Rusijom oko Ukrajine.

On je naglasio da bi u slučaju postizanja dogovora i obustave tog rata, Srbija mogla da bude most u obnovljenim odnosima između Evropske unije i Ruske Federacije.

Ovim povodom u jutarnjem programu Kurir televizije govorili su Slobodan Dimitrijević, predsednik Pokreta srpsko - ruskog bratstva, dr Stanislav Sretenović iz Instituta za savremenu istoriju, a preko video poziva iz Minhena se uključio Vlastimir Vidić, novinar iz Minhena.

Vlastimir Vidić
foto: Kurir televizija

- Nemačka privreda je u recesiji i to ništa nije novo. Juče je počeo štrajk na frankfurtskom aerodromu, a danas se očekuje tridesetpetosatni štrajk mašinovođa. Malo su utihnuli poljoprivrednici zato što se bliži sezona rada. Ono što je bilo udarna pesnica nemačke privrede, a to je automobilska industrija je u padu. Zatvaraju se firme i Nemačka kao lokomotiva EU polako posustaje. Fokus javnosti je na onome što se dešava u Ukrajini. Najverovatnije je da će građani pokazati 2025. kada dođu izbori ošta mislie o radu nemačke vlade - rekao je Vidić.

Sretenović je konstatovao da je u toku proagandni rat i da informacije sa koje bilo strane da dolaze nisu pouzdane:

Stanislav Sretenović
foto: Kurir televizija

- Mi treba da se naviknemo da u ovom trenutku informacije koje dolaze jesu promenjlive i da ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo šta bi moglo da se desi u narednom periodu. Prusustvujemo intenzivnom propagandnom ratu. Nalazimo se u situaciji koja je na globalnom nivou poprilično zatvorena i čekaju se neka rešenja koja možda mogu da dođu vremenom, a moguće je da će prvi ispit biti juna meseca ove godine kada građani glasaju za Evropski parlament. Situacija u Evropi, međutim, nije predrevolucionarna. Nemojte očekivati revoluciju u zapadnoj Evropi. Ta društva su sazrela i imaju svoje uspone i padove. Ona nisu Rusija 1917.

Dimitrijević je istakao da je jedan od glavnih uzroka rata u Ukrajini i svih pratećih geopolitičkih procesa želja Amerika da privredno i ekonomski oslabi Evropu:

Slobodan Dimitrijević
foto: Kurir televizija

- Treba razmišljati šta je razlog svih ovih dešavanja na globalnom nivou. Meni se digne kosa na glavi kad čujem izraz tranzicija. Nemačka jeste bila lokomotiva Evrope. Da je Nemačkoj bila potrebna tranzicija i promena njenog privrednog sistema kao vodeće privredne sile u Evropi to je jednostavno besmisleno. Motiv za tranziciju imala pre svega Amerika. Njena industrija bila je ugrožena nemačkom inustrijom. Svesno se išlo na to da se Evropa oslabi i da se spreči povezivanje saradnje Rusije i evropskih industrijalaca. Da se nametne skuplja energetika Amerike nauštrb ruske.

Sretenović je naglasio da trenutno prema Srbiji stižu pozitivni signali kako od Ukrajine tako i od Rusije i da neophodno da Srbija to maksimalno iskoristi:

- Srpska diplomatija mora odmah da proba da se pozicionira. O tome govori i samit Ukrajina - Zapadni Balkan u Tirani gde je predsednik Srbije stajao sa predsednikom republike Albanije i sa predsednikom Zelenskim i gde je možda prvi put tačno rečeno da je srpski slučaj sa samoproglašenim delom svoje teritorije jednak ukrajinskom slučaju, te da se i Srbija i Ukrajina bore za suverenitet svojih teritorija. To je važna izjava.

02:10

OD PUTINA STIGLA OHRABRUJUĆA PORUKA ZA SRBIJU! Analitičari: Srpska diplomatija mora ODMAH da reaguje OVO JE GLAVNA PREKRETNICA!

- U isto vreme sa veoma visokog nivoa, doduše ne ne previše bitnom sastanku, jer je to gospodin Putin rekao omladincima, došla je jedna ohrabrujuća izjava. Ovo je trenutak kada srpska diplomatija treba da iskoristi pozitivne znake koji dolaze i iz Ukrajine i iz Rusije. Treba pokušati da se insistira na centralnoj poziciji Srbije na Balkanu. Srpska diplomatija mora odmah da reaguje da pokuša da iskoristi ovaj trenutak.

Vidić se osvrnuo na presretnuti razgovor nemačkih oficira o eventualnoj isporuci raketnog sistema "Taurus" Ukrajini:

taurus, rakete taurus
foto: Printscreen Youtube

- U Nemačkoj je i dalje burno zbog eventualne isporuke raketnog sistema Taurus. Olaf Šolc je kratko komentarisao da je osnovni razlog zašto se ne isporučuje to što je o uveren da bi ukrajinska strana mogla da ga iskoristi da ugrozi Moskvu - reka je Vidić i dodao:

- Drugi razlog je zato što mora da se žalje logistika nemačkih vojnika kako bi opsluživali taj sistem i to bi onda bio jasan znam da se Nemačka direktno umešala u sukob u Ukrajini. Mislim da je pitanje isporuke ovog raketnog sistema glavna prekretnica. Po mom dubokom mišljenju čak i ako bi se uskoro isporučili F-16 borbeni avioni ruska strana bi se lako s time nosila. Ali raketni sistemi, posebno Taurus koji je izuzetno kvalitetan i moderan, predstavljao bi ozbiljnu opasnost.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

06:39

UKRAJINA TRAŽI SPAS I VOJNU POMOĆ OD BALKANA?! Analitičar: Dolazak Zelenskog u Tiranu u vezi sa potražnjom OVOG SPECIFIČNOG oružja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track