BIVŠI ŠEF ŠIN BETA: Godinama smo planirali iznenadni napad na glavni štab Hamasa, ali političari nisu dali
Foto: AP Mahmoud Essa

BIVŠI ŠEF ŠIN BETA: Godinama smo planirali iznenadni napad na glavni štab Hamasa, ali političari nisu dali

Planeta -

Bivši šef Šin Beta (Izraelska služba bezbednosti) Nadav Argaman rekao je danas je ta obaveštajna služba godinama planirala iznenadni napad na glavni štab Hamasa, ali da su izraelski politički lideri odbacivali ideju.

- Jahja Sinvar (lider Hamasa) je živ, nažalost, jer Izrael ne želi da se bavi vojnim avanturizmom. Da smo pokrenuli iznenadni napad na Hamas, bili bismo u potpuno drugačijoj situaciji - rekao je Argaman na konferenciji u Tel Avivu.

Jahja Sinvar
Jahja Sinvarfoto: AP

On je rekao da su ideju o napadu na Hamasov ešalon predlagali i njegov prethodnik, ali i aktuelni šef Šin Beta.

- Joram Koen, šef Šin Beta, izneo je tu ideju preda mnom, i ja, kao šef Šin Beta, iznosio sam tu ideju više puta, a Ronen Bar je nastavio sa time nakon mene - rekao je Argaman.

On je bio šef izraelske domaće obaveštajne agencije u vreme premijera Benjamina Netanijahua od 2016. godine, a bio je šef i nekoliko nedelja u vreme premijera Naftalija Beneta 2021. godine.

On se pridružio drugima u kritikama vladine, kako se navodi, "prećutne politike" da Hamas posmatra kao racionalnog protivnika sa kojim bi Izrael mogao da živi sa nelagodom, umesto da ga odavno uništi.

- Izrael je odlučio da kupuje mir čak i po vrlo visokoj ceni koja je kasnije stigla na naplatu - istakao je Argaman i pozvao na ostavku Netanijahove vlade.

Kurir.rs/Tajms of Izrael/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track