LONDON UVUČEN U RAT DO GRLA: Rusi znaju šta Britanci rade u Ukrajini
Ambasador Andrej Kelin, Foto: Printscreen/BBC

LONDON UVUČEN U RAT DO GRLA: Rusi znaju šta Britanci rade u Ukrajini

Planeta -

Moguće je da je Velika Britanija uvučena u ukrajinski sukob dublje, nego bilo koja druga zemlja članica NATO, izjavio je ruski ambasador u Londonu Andrej Kelin ruskim medijima.

Prema njegovim rečima, britanski vojnici su prisutni u Ukrajini i zvanično je potvrđeno prisustvo specijalnih snaga, instruktora koji su, na primer, obučavali ukrajinske vojne lekare.

- Znamo da ovi instruktori, pored toga, obučavaju snage za specijalne operacije i čitav niz drugih jedinica.

Takođe, sasvim je jasno da lansiranje dalekometnih raketa ‘storm šedou’ obavezno zahtevaju učešće stručnjaka, a u toj ulozi se mogu naći samo Britanci, jer je to veoma složena tehnika i nemoguće je zamisliti da njome mogu da upravljaju ukrajinski vojnici. Ili treba da prođu veoma dugu specijalnu pripremu, što je nerealno - istakao je ambasador.

Kelin je dodao da se zato precizno može reći da je London duboko uvučen u sukob u Ukrajini, čak i dublje, nego ostale članice NATO.

Govoreći o perspektivi masovnog slanja britanskih snaga u Ukrajinu, ruski ambasador je izjavio da ne vidi mogućnost realizacije ovakvog scenarija.

- Što se tiče raspoređivanja snaga širokog formata, zvaničnici su više puta ponovili da takvih planova nema. Generalno, ovakvi planovi koji možda nisu izvesni ili ih izmišljaju novinari – da London namerava da rasporedi diviziju ili korpus u Ukrajini – neće dobiti konsenzus NATO-a u celini - rekao je Kelin.

Kelin je primetio da ovakve nesuglasice ne izazivaju čuđenje i istakao da Evropa počinje da traži način korigovanja svoje politike, koju je nazvao pogrešnom.

- Lideri nekih zemalja pokušavaju da povremeno budu militantniji od drugih. Pre nekog vremena time se odlikovao bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson, a sada je tu ulogu preuzeo francuski predsednik Emanuel Makron - ocenio je ambasador.

Podsetimo, francuski predsednik Emanuel Makron je nedavno rekao da zapadni lideri nisu isključili mogućnost slanja vojnika u Ukrajinu.

Kurir.rs/Sputnjik/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track