BAJDEN SE OBRATIO KONGRESU: Američki predsednik najavio novu VOJNU BAZU na Mediteranu, a za Putina imao OŠTRU PORUKU
Foto: Shawn Thew - Pool via CNP / INSTAR Images / Profimedia

govor

BAJDEN SE OBRATIO KONGRESU: Američki predsednik najavio novu VOJNU BAZU na Mediteranu, a za Putina imao OŠTRU PORUKU

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden održao je poslednji godišnji govor o stanju nacije pre novembarskih izbora.

Bajdenov se tokom sat vremena dugog govora u Kongresu više puta osvrtao na Donalda Trampa kritikujući njegove stavove o spoljnoj politici i imigracionoj reformi. Ukrajini je obećao vojnu pomoć i najavio američku bazu u Mediteranu preko koje bi se distribuirala pomoć Palestincima u Pojasu Gaze.

Bajden je precizirao da će američka vojska formirati privremeno pristanište u Mediteranu na obali Gaze koje će moći da prima velike pošiljke vode, hrane i lekova. Obećao je da misija neće uključivati raspoređivanje američkih trupa na terenu i da će značajno olakšati dostavu zaliha u Gazu.

Ponavljajući svoje uverenje u pravo Izraela da se brani od Hamasa, Bajden je osudio humanitarnu krizu u Gazi, gde je više od 30.000 Palestinaca ubijeno u izraelskim vazdušnim napadima.

- Izraelu kažem ovo: humanitarna pomoć ne može biti sekundarno razmatrana ili pregovarački instrument. Zaštita i spasavanje nevinih života mora da bude prioritet - rekao je Bajden i naglasio da je jedino pravo rešenje za situaciju formiranje dve države.

PORUKA PUTINU

Bajden se u više navrata osvrtao na "svog prethodnika" Donalda Trampa kritikujući njegove stavove na razne teme i to posebno se osvrćući na njegove komentare na račun NATO.

Bajden je pozvao Kongres da odobri više sredstava za Ukrajinu u ratu protiv Rusije. Uporedio je ovaj trenutak sa 1941. kad su SAD stajale na ivici ulaska u Drugi svetski rat i više puta podsećao Amerikance da "istorija gleda" kako će nacija reagovati na krize koje se odvijaju širom sveta.

Dok se osvrtao na šestojanuarsko nasilje, kad su pristalice Trampa upale na Kapitol, Bajden je upozorio da se demokratija suočava sa fundamentalnom pretnjom.

- Od predsednika Linkolna i građanskog rata naša sloboda i demokratija nisu bili napadnuti kod kuće kao danas. Ono što naš trenutak čini retkim je da su sloboda i demokratija na udaru i kod kuće i u inostranstvu u isto vreme - rekao je američki predsednik.

Bajden je optužio Trampa i da se "poklonio” ruskom predsedniku Vladimiru Putinu aludirajući na Trampovu opasku da će dozvoliti Rusiji da "radi šta god hoće" sa zemljama NATO koje ne daju dovoljno finansijskih doprinosa alijansi.

- Moja poruka Putinu, kojeg dugo poznajem, je jednostavna. Nećemo otići. Nećemo se sklanjati. Neću se klanjati - rekao je u govoru Bajden.

(Kurir.rs/RTS/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

03:16

AMERIKANCIMA 11. SEPTEMBAR I TRAMP MOGU DA SE DESE JEDNOM! Jovanović prognozirao: Ako isti trendovi ostanu, BAJDEN POBEDUĐE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track