NA OVIH OSAM MESTA NA SVETU OBIČNOM SMRTNIKU ZABRANJENO JE DA KROČI Jedno ima samo 0.45 kilometara kvadratnih i ČIST JE UŽAS
Svalbardsko globalno skladište semena, Foto: Profimedia

NA OVIH OSAM MESTA NA SVETU OBIČNOM SMRTNIKU ZABRANJENO JE DA KROČI Jedno ima samo 0.45 kilometara kvadratnih i ČIST JE UŽAS

Planeta -

Postoje neka mesta koja jednostavno nije moguće uvrstiti u plan putovanja, ali to ipak ne znači da ne možete otići tamo, barem figurativno.

Zato je portal Escape objavio popis bizarnih i jezivih lokacija koje su ljudima dostupne za istraživanje isključivo preko Google Mapsa.

Site-R, SAD

Planinski kompleks Rejven Rok, poznat i kao Site-R, smešten je u Pensilvaniji i jedan je od najstrože čuvanih u Sjedinjenim Američkim Državama.

Iza njegovih divovskih čeličnih vrata, 60 spratova ispod zemlje, nalazi se mesto na koje će se čovečanstvo povući u slučaju nuklearnog rata ili invazije vanzemaljaca.

Zmijski otok

Brazilska mornarica zabranila je posete ovom mestu iz noćnih mora. Ilha de Queimada Grande (Zmijski otok) ima površinu od svega 0,45 kilometra kvadratnih, nalazi se u blizini brazilske obale u Atlantskom okeanu državi Sao Paulo.

Isti je dom za više od 4000 zmija - i to zlatnih zmija (Bothrops insularis), a upravo ta vrsta spada u jednu od najotrovnijih na svetu. Ugrize li vas, slede oticanje, lokalna bol, mučnina, povraćanje, stvaranje krvavih mehurića i modrica, krv u mokraći, krvarenje u crevima i mozgu, zatajenje bubrega i teška nekroza mišićnog tkiva. Otrov zlatne zmije doslovno otapa ljudsko meso na mestu ugriza - apsolutni horor!

Bohemian Grove, SAD

Ovo mesto u Kaliforniji svakoga leta organizuje vikend kampove za najmoćnije ljude na svetu. Elita se u tajnosti okuplja u šumama Redvudsa, gde praktikuju rituale crne magije i druge oblike okultizma.

Vatikanski tajni arhivi, Italija

Ovo mesto u potpunosti je zabranjeno za turiste. Reč je o jednoj od najstarijih svetskih biblioteka koja čuva stare knjige i tekstove samo za Pape. Postoji i nekoliko teorija zavere o ovoj lokaciji - naime, mnogi veruju da ova knjižnica skriva i knjige koje bi mogle imati dokaze o postojanju vanzemaljaca.

zabranjena mesta
foto: Profimedia

Svalbardsko globalno skladište semena, Norveška

Duboko u trezoru smeštenom u Severnom moru na norveškom otoku Spitsbergenu skriveno je više od 250 miliona semenki useva. Ovo skladište dizajnirano je za zaštitu širokog izbora svetskih sadnica u slučaju kraja sveta. Semenke imaju sposobnost izdržati bilo koju prirodnu nepogodu ili bilo koju vrstu eksplozije, ali samo ovlašćeni istraživači s valjanom dozvolom mogu posetiti ovo mjsto.

Mežgorje, Rusija

Reč je o zatvorenom vojnom gradu smeštenom na planini Jamantau, koja je deo uralskog planinskog lanca. Sedinjene Američke Države ovo mesto smatraju velikim tajnim nuklearnim bunkerom.

zabranjena mesta
foto: Profimedia

Logično, samo nekolicini odabranih dozvoljen je, uz odobrenje, posetu Mežgorju. Grad je za javnost zatvoren od 1995. godine, a ruska vlada dosad je dala nekoliko različitih odgovora na pitanje o njegovoj svrsi - trezor za rusko blago, skladište za odlaganje hrane i bunker za državni vrh u slučaju nuklearnog rata samo su neki od njih. Šta je zapravo istina, možda nikad i nećemo saznati.

Crkva Gospe Marije od Siona

Veruje se da ova crkva u Etiopiji sadrži neke od najznačajnijih biblijskih predmeta, uključujući i originalni Kovčeg saveza u kojima leže Ploče zakona na kojima je uklesano Deset zapovesti. Naravno, Kovčeg ne možete otići i pogledati.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track