SVEŠTENIK OTKRIO DA LI TREBA ČESTITATI 8. MART: Zvaničan stav crkve je jasan, ali postoji ideja kako Dan žena može da se obeležava
Foto: Filip Plavčić

praznik

SVEŠTENIK OTKRIO DA LI TREBA ČESTITATI 8. MART: Zvaničan stav crkve je jasan, ali postoji ideja kako Dan žena može da se obeležava

Planeta -

Ruska pravoslavna crkva smatra da treba čestitati 8. mart ženama koje ga slave, navodi protojerej Maksim Pervozvanski, klirik moskovskog hrama Četrdeset mučenika Sevastijskih u Spaskoj Slobodi.

- Sasvim je prikladno čestitati 8. mart ženama koje ga slave. Smatram da svaki praznik treba čestitati onima koji ga slave. Pravoslavni hrišćani mogu iz prijateljskih razloga da čestitaju muslimanima Кurban bajram, a muslimani pravoslavci Vaskrs. Odnos crkve prema 8. martu kreće se od negativnog do maksimalno pozitivnog, a svaki stav ima svoje pristalice među sveštenstvom i laicima - rekao je Pervozvanski.

Sveštenik navodi da na zvaničnom nivou Ruska pravoslavna crkva ne primećuje 8. mart.

- Nema molebana kao na neke druge građanske praznike poput Nove godine, 9. maja, 1. septembra...

Takav stav crkve, prema rečima sveštenika, povezan je sa revolucionarnim poreklom praznika.

- Pojedini se i dalje sećaju Кlare Cetkin i Roze Luksemburg, revolucionarnih događaja, prvih demonstracija žena... Još od sovjetskih vremena imaju negativan stav prema 8. martu jer smatraju da su žene oslobođene porodičnih i drugih obaveza žene. Ignorišu ga i pozivaju da ne čestita - rekao je Pervozvanski.

Međutim, većina vernika, smatra sveštenik, ne pamti revolucionarnu prošlost, a 8. mart tretira kao građanski praznik bez ikakvog religioznog i duhovnog smisla.

- Ima i treća grupa vernika, ja sam jedan od njih, koji se trude da praznik ispune duhovnim sadržajem, posebno pozivajući da se na ovaj dan uspostavi spomen svih svetih pravednih žena. Tada će svaka žena imati imendan na ovaj dan - rekao je protojerej.

Pervozvanski je objasnio i da crkva ima praksu sabornog pomena.

- Ustanoviti dan sećanja na sve svete pravedne žene 8. marta neophodno je kako bi praznik za jedne prestao da bude revolucionaran i ne bi bio samo "dobar dan" za druge. Tada bi imao i svoju duhovnu stranu pozivajući nas na razmišljanje o ženskoj svetosti - zaključio je sveštenik.

Srbija, podsetimo, još bruji o rečima koje je učiteljica Lela uputila roditeljima zbog poklona za Osmi mart.

(Kurir.rs/RIA/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

01:50

KAKO SREMICE GLEDAJU NA POLOŽAJ ŽENA DANAS: Cvećare imaju pune ruke posla, ali dame ne veruju u ravnopravnost (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track