PRIGOŽINOV DVOJNIK POGINUO NA FRONTU: Junusov iz zatvora otišao u Ukrajinu NIJE PREŽIVEO MASAKR PADOBRANACA KOD RABOTINA (FOTO)
Foto: Profimedia

neverica

PRIGOŽINOV DVOJNIK POGINUO NA FRONTU: Junusov iz zatvora otišao u Ukrajinu NIJE PREŽIVEO MASAKR PADOBRANACA KOD RABOTINA (FOTO)

Planeta -

Ruslan Junusov, koji je pre nekoliko godina promenio ime u Jevgenij Viktorovič Prigožin, poginuo je na frontu u Ukrajini.

Njegovi podaci bili su na spisku 296 padobranaca iz Pskovske 76. desantno-jurišne divizije poginulih u okolini sela Rabotino krajem januara. Informaciju o smrti Junusova potvrdila je Agenciji Novosti supruga njegovog brata. Uprava Terengulskog okruga Uljanovske oblasti takođe je izvestila u februaru o pogibiji Junusova u ratu u Ukrajini.

Junusov je prema rečima supruge njegovog brata služio u Pskovskoj vazdušno-desantnoj diviziji.

- Dobrovoljno se prijavio za odlazak na front - navodi sagovornica Agencije.

Žena nije odgovorila na pitanja kako je Junusov regrutovan i zašto je završio u Vazdušno-desantnoj diviziji. Istovremeno je potvrdila da je promenio ime 2018. godine.

Ruski portal Fontanka pisao je 2019. godine o Junusovu zbog učešća u pljački.

Tada je sa Petrom Pironom, za koga je radio kao obezbeđenje, pod maskom službenika FSB provalio u stan jednog biznismena koji se bavio transakcijama kriptovaluta i primorao ga da im da 5 miliona rubalja iliti 50.000 evra u gotovini i da im prebaci još 55 miliona rubalja odnosno nešto više od pola miliona evra. Piron i Junusov su biznismenu pretili pritvorom i mučenjem.

Ruslan Junusov
foto: Printscreen Telegram

Fontanka je tada saznala da je Junusov promenio ime godinu dana ranije. Novi pasoš na ime Jevgenija Prigožina dobio je 26. maja 2018. godine. Junusov je pre hapšenja 2019. godine objasnio da je ime promenio jer je njegova profesija radnika obezbeđenja to zahtevala.

Prigožin-Junusov je 2020. dobio 8 godina zatvora zbog pljačke dok je sud Pirona osudio na 10 godina zatvora. Avgusta 2023. godine, dok je služio kaznu, pokušao je da vrati svoje prethodno ime, navodi ruski servis BBC, ali sud je odbio njegov zahtev.

Ruski servis Bi-Bi-Sija tada je nazvao Junusova jednim od tri poznata Prigožinova dvojnika. Pasoš sa imenom osnivača Vagnera dobio je 2018. godine i generalni direktor kompanije "Engineering" Dmitrij Aleksejevič Aleksejev. Leonid Nikolajevič Krasavin, generalni direktor kompanije "Elektroteksnab", takođe je 2020. godine postao Jevgenij Viktorovič Prigožin.

Mediji su 2021. godine, kad je Prigožin već bio pod sankcijama, izveštavali da njegovi dvojnici putuju po Evropi. Tokom pretresa u Prigožinovoj kući, koji je obavljen nakon pobune Vagnera, snage bezbednosti su prema ruskim provladinim medijima otkrile nekoliko lažnih pasoša Prigožina.

Osnivač privatne vojne kompanije Vagner Jevgenij Prigožin, podsetimo, nastradao je 23. avgusta 2023. godine kad se njegov poslovni mlaznjak srušio u Tverskoj oblasti. Poslovni avion sa 10 putnika i članova posade srušio se u blizini sela Кuženkino na putu od Moskve do Sankt Peterburga.

(Kurir.rs/Agentstvo novosti/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

03:40

OVAJ MINISTAR JE REKAO ZELENSKOM DA NEMA PREGOVORA SA RUSIJOM Stručnjaci: Zbog JEDNE zamke Ukrajina sada zavisi od vojne pomoći

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track