DŽIMI "ROŠTILJ" NATERAO PREMIJERA NA OSTAVKU! Anri se obratio naciji iz inostranstva, zbog bandi ne sme da se vrati na HAITI
Foto: Clarens SIFFROY / AFP / Profimedia, EPA Sarah Yenesel, EPA Johnson Sabin

USPELA POBUNA

DŽIMI "ROŠTILJ" NATERAO PREMIJERA NA OSTAVKU! Anri se obratio naciji iz inostranstva, zbog bandi ne sme da se vrati na HAITI

Planeta -

Arijel Anri, premijera Haitija, pristao je da podnese ostavku nakon nekoliko nedelja narastanja pritiska na njega i sve većeg nasilja u zemlji koje je su pokrenule bande na čalu sa bivšim policajcem Džimijem Šerizijeom zvanim "Roštilj".

BBC prenosi da je Anri odluku doneo nakon jučerašnjeg sastanka karipskih lidera na Jamajci na kojem je raspravljano o političkoj tranziciji na Haitiju.

Anri je postao premijer bez učestvovanja na izborima nakon što su u julu 2021. neidentifikovani napadači iz vatrenog oružja ubili tadašnjeg predsednika Žovenela Moisea, a iako je bio samo vršilac dužnosti konstantno je odlagao izbore na Haitiju.

Džimi 'Roštilj' Šerizije
Džimi "Roštilj" Šerizijefoto: Clarens SIFFROY / AFP / Profimedia, EPA Johnson Sabin

Navodi se da se Anri prinudno nalazi u Portoriku, pošto mu naoružane bande na čelu sa Džimijem "Roštiljem" brane da se vrati na Haiti.

On je ostavku objavio u video poruci u kojoj je Haićane pozvao da ostanu mirni.

- Vlada koju ja vodim će podneti ostavku odmah nakon što bude uspostavljen (prelazni) savet - naveo je Anri.

Arijel Anri
Arijel Anrifoto: EPA Sarah Yenesel

BBC navodi da su mnogi Haićani doveli u pitanje pravo Anrija da vodi zemlju tako dugo bez izbora.

Haiti
foto: EPA Johnson Sabin

Teško naoružane bande su poslednjih dana potpuno preuzele kontrolu nad prestonicom Port-o-Prensom, zahtevajući da neizabrani premijer podnese ostavku.

Haiti
foto: Luckenson JEAN / AFP / Profimedia, EPA/Siffroy Clarens, EPA/Johnson Sabin, AP/Odelyn Joseph

U trenutku izbijanja pobune, tokom koje su bande napale policijske stanice i dva najveća zatvora na Haitiju i oslobodile robijaše, Anri je bio u Keniji, a avion kojim je hteo da se vrati u zemlju sprečen je da sleti zbog stalnih napada koje su bande izvodile na haićanski međunarodni aerodrom.

Haiti
foto: AP/Odelyn Joseph, EPA/Johnson Sabin, EPA/Siffroy Clarens

Vlada u Haitiju proglasila je potpuno vanredno stanje u zemlji zbog nasilja koje su izazvali ljudi pod komandom Džimija "Roštilja".

(Kurir.rs/BBC/Preveo i priredio: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track