PUTIN KAŽE DA JE RUSIJA SPREMNA ZA NUKLEARNI RAT: Oružje postoji da bi se koristilo ali imamo svoje principe
Foto: Shutterstock, EPA Gavriil Grigorovsputnikkremlin

PUTIN KAŽE DA JE RUSIJA SPREMNA ZA NUKLEARNI RAT: Oružje postoji da bi se koristilo ali imamo svoje principe

Planeta -

Rusija ostaje u borbenoj pripravnosti i potpuno je spremna za nuklearni rat, ali trenutno ne žuri sa tim, rekao je u sredu ruski predsednik Vladimir Putin.

U intervjuu državnim medijima, Putin, koji je pokrenuo rat u Ukrajini i koji je gotovo siguran da će pobediti na predsedničkim izborima od 15. do 17. marta, rekao je da bi Rusija bila spremna da upotrebi nuklearno oružje ako njen suverenitet bude ugrožen.

"Sa vojno-tehničke tačke gledišta, naravno, mi smo spremni", rekao je Putin televiziji Rusija-1 i novinskoj agenciji RIA na pitanje da li je zemlja zaista spremna za nuklearni rat..

Rekao je da SAD razumeju da će Rusija, ako rasporede američke trupe na ruskoj teritoriji, ili u Ukrajini, taj korak biti tretiran kao intervencija.

"(U Sjedinjenim Državama) ima dovoljno stručnjaka u oblasti rusko-američkih odnosa i u oblasti strateškog suzdržavanja“, rekao je Putin. Zbog toga ne mislim da svi ovde žure ka tome (nuklearnom sukobu), ali mi smo spremni za to“, dodao je on.

On je ponovio da je upotreba nuklearnog oružja navedena u nuklearnoj doktrini Kremlja, čija politika utvrđuje okolnosti pod kojima bi Rusija mogla da upotrebi svoje oružje. "Oružje postoji da bi se koristilo", rekao je on. "Imamo svoje principe".

Ako Sjedinjene Države izvrše nuklearne testove, Rusija bi mogla učiniti isto, dodao je on u opširnom intervjuu, prenosi Jutarnji list.

"Nije neophodno...mi još moramo da razmislimo o tome, ali ne isključujem da možemo i mi da uradimo isto".

Međutim, Putin je rekao da se Rusija nikada nije suočila sa potrebom da koristi nuklearno oružje u Ukrajini, gde je sukob od februara 2022. "Zašto treba da koristimo oružje za masovno uništenje? Nikada nije bilo takve potrebe".

Ruski predsednik je u intervjuu naveo i da se Rusija ne meša ni u kakve izbore i da će sarađivati sa bilo kojim izabranim liderom SAD. "Ni na koji način se ne mešamo ni u kakve izbore", rekao je on.

"I, kao što sam mnogo puta rekao, radićemo sa svakim liderom kome američki narod, američki glasač, veruje“, dodao je on. Naveo je i da ga je, dok je bio predsednik, Donald Tramp grdio što "simpatiše" sadašnjeg predsednika Džoa Bajdena.

Putin je rekao i da je ulazak Finske i Švedske u NATO "besmislen korak" i da će Rusija rasporediti trupe i sisteme za uništavanje na finskoj granici nakon što Finska pristupi alijansi.

"Ovo je apsolutno besmislen korak (za Finsku i Švedsku) sa stanovišta obezbeđenja sopstvenih nacionalnih interesa", rekao je on. "Tamo (na finskoj granici) nismo imali trupe, sada će one biti tamo. Nije bilo sistema uništavanja, sada će se pojaviti".

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track