MALA EVROPSKA DRŽAVA HITNO SPREMA SKLONIŠTA: Panika sve veća zbog rata u Ukrajini GRAĐANI DOBILI I MAPU ZA SLUČAJ NAPADA
Foto: Artem Kulekin / Sputnik / Profimedia

drama

MALA EVROPSKA DRŽAVA HITNO SPREMA SKLONIŠTA: Panika sve veća zbog rata u Ukrajini GRAĐANI DOBILI I MAPU ZA SLUČAJ NAPADA

Planeta -

Moldavske vlasti nameravaju da ubrzano obnove što više skloništa civilne odbrane.

Ministar unutrašnjih poslova Adrijan Efros navodi da su nadležne službe prošle godine napravile inventar svih skloništa koja postoje u zemlji i identifikovale brojne probleme.

- Neka se nalaze u dobrom stanju i opremljena su svime što je potrebno. Ali većina zahteva ozbiljna ulaganja jer su napuštena dugi niz godina. Osim toga postoje posebni uslovi za njihovo opremanje i obezbeđivanje autonomije na 10 ili 30 dana - rekao je Efros u intervjuu za Radio Moldavija.

Vlada Moldavije je prošle godine usvojila predlog zakona koji predviđa modernizaciju skloništa civilne odbrane i njihovo opremanje neophodnom opremom i snabdevanje pijaćom vodom.

Prema Nacionalnoj inspekciji za tehnički nadzor, registrovano je 198 objekata civilne odbrane, međutim, mnogi ne ispunjavaju bezbednosne zahteve i nisu spremni za upotrebu. Nekima od njih gazduju privatnici i nalaze se u uništenom ili poplavljenom stanju. U nekim prostorijama nedostaju električne instalacije i ventilacija.

- Izrađen je plan njihove rekonstrukcije i daljeg održavanja - rekao je vd šefa Republičkog odeljenja za tehnički nadzor i kontrolu Aleksej Lavrinenko.

Takođe je primećeno da su skloništa dostupna u republici izgrađena šezdesetih i osamdesetih godina prošlog veka po zastarelim tehnologijama. Ukupno će u slučaju nužde moći da prime 62.000 građana.

Vlada Moldavije je u februaru prošle godine objavila interaktivnu mapu republičkih skloništa od bombi koja se po potrebi može koristiti u slučaju opasnosti od projektila. To su mahom bili podzemni prolazi i podrumi u stambenim zgradama.

Tada su republičke vlasti nazvale takve mere privremenim jer se zemlja nalazi u specifičnoj situaciji zbog rata u Ukrajini i ruskih raketnih napada na ukrajinsku teritoriju.

Dron kamikaza, podsetimo, razneo je u nedelju vojni helikopter u Pridnjestrovlju, a vlada tog odmetnutog moldavskog region nazvala je taj napad terorističkim činom.

(Kurir.rs/Moscow Times/Preneo Z.Ko/Foto:Ilustracija)

Bonus video:

06:39

UKRAJINA TRAŽI SPAS I VOJNU POMOĆ OD BALKANA?! Analitičar: Dolazak Zelenskog u Tiranu u vezi sa potražnjom OVOG SPECIFIČNOG oružja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track