KO SU ISIS-K, KOJE SU AMERIČKE SLUŽBE OPTUŽILE ZA NAPAD U MOSKVI? Ruse i pre napadali, svet su zgranuli masakrom na aerodromu
Foto: EPA/Maxim Shipenkov

KO SU ISIS-K, KOJE SU AMERIČKE SLUŽBE OPTUŽILE ZA NAPAD U MOSKVI? Ruse i pre napadali, svet su zgranuli masakrom na aerodromu

Planeta -

Ruse su i ranije napadali, ubijali su i u Iranu, a svijet su

Nakon napada na rusku dvoranu s najmanje 93 ubijenih i više od stotinu ranjenih mnogi su analitičari upozorili da bi Moskva mogla za napad da okrivi Ukrajinu.

Kremlju bi u sadašnjoj situaciji to i te kako dobro došlo, radi zbijanja redova i jačanja kohezije u društvu. Osim toga, ukrajinski specijalci odavno sprovode sabotaže i udare duboko unutar ruske teritorije.

Dok se čeka zvanični izveštaj Moskve o izvršiteljima i motivima napada, američke obaveštajne službe potvrdile su da se prema svim dostupnim informacijama radi o napadu grupe Islamska država. Tačnije o grupi Islamska država Khorasan (ISIS-K), što je stari izraz za region koji je uključivao delove Irana, Turkmenistana i Avganistana. Ova ekstremistička islamistička grupaa pojavila se u istočnom Avganistanu krajem 2014. i brzo stekla reputaciju ekstremne brutalnosti, piše Rojters.

Rusija, Moskva, teroristički napad
foto: AP/Alexander Avilov

Jedna od najaktivnijih regionalnih organizacija militantne grupe Islamske države, ova grupa je doživela pad broja članova nakon što je bio na vrhuncu oko 2018. Naime, talibani i američke snage naneli su joj velike gubitke, piše Rojters.

Međutim, Sedinjene Države upozorile su ranije da im je od povlačenja američkih vojnika iz Avganistana 2021. "smanjena sposobnost obaveštajnog rada u vezi s ekstremističkim grupama u Avganistanu, uključujući ISIS-K.

Bez obzira na navode u smanjenom broju članova, ISIS-K dosad je izveo niz velikih napada, posebno na džamije, unutar i izvan Avganistana. Nešto ranije ove godine, SAD je presreo komunikaciju koja potvrđuje da je ta grupa izvela dvostruki bombaški napad u Iranu u kojem je poginulo gotovo 100 ljudi, podseća Rojters.

Rusija, Moskva, teroristički napad
foto: Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia

U septembru 2022. ISIS-K preuzeo je odgovornost za samoubilački napad na rusku ambasadu u Kabulu. Grupa je odgovorna za napad na međunarodni aerodrom u Kabulu 2021. u kojem je ubijeno 13 američkih vojnika i mnoštvo civila tokom haotične američke evakuacije iz zemlje.

Vrhovni američki general na Bliskom istoku nedavno je rekao je da bi ISIS-K mogao da napadne američke i zapadne interese izvan Avganistana "za samo šest meseci i bez ili bez upozorenja". A zašto bi napali Rusiju?

Stručnjaci kažu da se grupa poslednjih godina protivila ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, navodi Rojters.

"ISIS-K je već dve godine fiksiran na Rusiju. Često u svojoj propagandi kritikuju Putina", rekao je Kolin Klark iz Soufan Centra, istraživačke grupe sa sedištem u Vašingtonu.

Majkl Kuglman iz Wilson centra sa sedištem u Vašingtonu rekao je da ISIS-K "vidi Rusiju kao suučesnika u aktivnostima koje redovno ugnjetavaju muslimane".

Kurir.rs/jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track