RUSIJA IMA PAKLENI PLAN ZA UHAPŠENE TERORISTE?! Stigla šokantna vest: Moskva razmatra da suđenje prepusti državi sa SMRTNOM KAZNOM
Foto: Profimedia

novi detalji

RUSIJA IMA PAKLENI PLAN ZA UHAPŠENE TERORISTE?! Stigla šokantna vest: Moskva razmatra da suđenje prepusti državi sa SMRTNOM KAZNOM

Planeta -

Rusija nakon stravičnog terorističkog napada u Moskvi razmatra da ukine moratorijum na smrtnu kaznu!

Za grupu terorista, koji su prema poslednjim podacima usmrtili 144 osobe u koncertnoj dvorani Krokus u Moskvi, javnost i veliki broj zvaničnika su zatražili smrtnu kaznu, a sada se pojavila nova opcija.

Suđenje bi prema navodima Komersanta moglo biti prebačeno u Belorusiju s obzirom na to da su u terorističkom napadu ubijena i najmanje tri beloruska državljana.

- Belorusija i dalje ima smrtnu kaznu u zakonodavstvu i ima pravo da sudi počiniocima terorističkog napada u Кrokusu zbog smrti svojih građana - izjavila je predstavnica ruske Dume Marija Butina i dodala da se pregovori o tome već vode preko nadležnih organa.

Belorusija bi na osnovu toga dakle mogla da zatraži izručenje svih uhapšenih koji su učestvovali u terorističkom napadu u Moskovskoj oblasti.

- Dobro sam upoznata sa beloruskim zakonodavstvom, uključujući i smrtnu kaznu, koja važi. U ovom slučaju se radi o ubistvu dvoje ili više ljudi tako da imate isto pravo da sudite tim ljudima kao i Ruska Federacija - rekla je Butina beloruskoj državnoj televiziji Belorusija 1.

Optuženi se prema njenim rečima zbog moratorijuma na smrtnu kaznu u Rusiji nadaju da će izbeći najstrožu presudu.

- Hajde da sačekamo da vidimo jer su pregovori u toku - dodala je Butina.

Duma će prema navodima ruskih medija raspravljati o ukidanju moratorijuma na smrtnu kaznu. Izvestija navodi da je najpre planirano pokretanje javne rasprave i da se očekuje da se u međuvremenu i Ustavni sud izjasni o tom predlogu.

Međutim, čak i kad bi Rusija vratila smrtnu kaznu, to ne bi uticalo na počinioce terorističkog napada u Moskvi, navodi Izvestija.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

00:54

Advokat objasnio zbog čega je teško da se uvede smrtna kazna!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track