ALBANAC PEDOFIL ISMEJAO BRITANSKI SISTEM: "Da se vraćam u Albaniju? Tamo je preopasno, ima puno loših ljudi"
Foto: Bradley Page / dmg media / Profimedia

ALBANAC PEDOFIL ISMEJAO BRITANSKI SISTEM: "Da se vraćam u Albaniju? Tamo je preopasno, ima puno loših ljudi"

Planeta -

Osuđeni pedofil Đin Đerđi, koji je poreklom iz Albanije, ali trenutno živi u Ujedinjenom Kraljevstvu zahvaljujući lažnom statusu izbeglice, pohvalio se za Dejli mejl da je srećan što ne mora da se vraća u svoju rodnu državu, jer tamo ima “puno loših ljudi”.

Đerđi je podneo zahtev za azil 1999. godine, ali je ubrzo vraćen u Nemačku nakon što je proverom otisaka prstiju otkriveno da je tamo podneo još jedan zahtev pod drugim imenom. Sledeće godine je pokušao ponovo, tvrdeći da je s Kosova i dobio je status izbeglice. Britanski pasoš preuzeo je 2011. godine i počeo je da živi u istočnom Londonu.

Gjin Gjergji
foto: Bradley Page / dmg media / Profimedia

Četiri godine kasnije, stao je pored 15-godišnje devojčice koja je šetala sama i nagovorio ju da uđe u njegov automobil, gde ju je silovao. Bio je osuđen 2017. godine, nakon što je porota većala manje od sat vremena. Još i danas krivi žrtvu, tvrdeći da je mislio da je bila prostitutka.

- Sada je ionako sve gotovo, šta još želite - rekao je novinarima.

Odslužio je šest godina zatvorske kazne, tokom koje su 2019. godine pronađeni dokumenti koji dokazuju da je rođen u Albaniji. Ministarstvo unutrašnjih poslova obavestilo ga je da mu oduzimaju britansko državljanstvo jer ga je dobio prevarom, ali njegov advokat je saznao da su im dokazi o Đerđijevoj pravoj nacionalnosti bili dostupni već duže od decenije.

Gjin Gjergji
foto: Bradley Page / dmg media / Profimedia

Policajci su još 2005. godine sumnjali da je dobio status izbeglice pod lažnim identitetom, ali nisu ništa preduzeli. Zbog toga je sudija Višeg suda Tereza Kamara uvažila njegovu žalbu, navodeći da su dokazi bili zanemareni ili se s njima pogrešno postupalo, tako da je “nepravedno” oduzeti mu državljanstvo.

Iako će odluka verovatno užasnuti njegovu žrtvu i njenu porodicu, Đerđi se reporterima pohvalio da u Ujedinjenom Kraljevstvu nema nikakvih briga. Smatra da ima pravo ostati u zemlji zbog porodice, ali i jer je njegova rodna Albanija “preopasna”. Uprkos tome, planira da poseti rodbinu koja i dalje tamo živi kad mu stigne nov pasoš.

- Došao sam jer sam hteo bolji život i našao sam ga. Sviđa mi se ovde - rekao je.

Istraga Ministarstva unutrašnjih poslova otkrila je da je oko 300 Albanaca lažno tvrdilo da dolaze sa područja Kosova kako bi dobili azil. Nije poznato koliko je njih kasnije ostalo u zemlji zahvaljujući rupi u zakonu.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track