IRAN OBJAVIO UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: Moćni projektil stiže do Tel Aviva za 7 minuta?! ČEKA SE SAMO FETVA AJATOLAHA I POČINJE ODMAZDA
Foto: Youtube/Ananda Yudha Pratama, Printscreen

novi detalji

IRAN OBJAVIO UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: Moćni projektil stiže do Tel Aviva za 7 minuta?! ČEKA SE SAMO FETVA AJATOLAHA I POČINJE ODMAZDA

Planeta -

Iranska revolucionarna garda objavila je snimak balističkih projektila koje mogu da stignu do Tel Aviva za 7 minuta!

Dok Izrael strahuje od odmazde Teherana nakon napada na iransku ambasadu u Damasku, IRGC je na svom kanalu na Telegramu objavila snimke balističkih projektila "sajdžil" sa dometom od 2.000 do 2.500 km uz napomenu da raketi do Tel Aviva treba između 7 i 10 minuta.

Teheran prema navodima iranske novinske agencije ISNA ima devet tipova projektila dovoljnog dometa da pogode izraelsku teritoriju.

- Iranski odgovor na zločinački napad izraelskog režima na iranski konzulat u Damasku baciće tešku senku na Izrael - navodi se u saopštenju agencije.

ISNA navodi da Iran pored "sajdžila" na raspolaganju ima i projektile "emad" dometa 1.700 km, "šahab-3" dometa 2.100 km, "gadr" koji ima domet od čak 3.000 km, "pave" dometa 1.650 km, "fatah" dometa 1.400 km, "hajbar" dometa 2.000 km, "hajbar šekan" dometa 1.450 km i "hadž kasem" dometa 1.400 km.

Brzina iranskih balističkih projektila kreće se od 5 do 14 maha odnosno od 6.120 km/h do 17.136 km/h.

Abu Fadak, načelnik štaba Hašd al Šabija, rekao je da se za napad na Izrael čeka fetva ajatoloha Hamneija.

- Čekamo odluku vođe Islamske revolucije ajatolaha Hamneija da odgovori cionističkom entitetu za napad na konzulat u Damasku - rekao je Abu Fadak za agenciju Mehr.

Hašd al-Šabi je iračka šiitska paravojna organizacija, osnovana 2014. godine, koju u potpunosti kontroliše Korpus iranske islamske revolucionarne garde (IRGC). To je krovna organizacija različitih oružanih grupa čiji je ukupan broj pripadnika oko 200.000.

Izraelske vazduhoplovne snage, podsetimo, izvele su u ponedeljak napad na zgradu iranskog generalnog konzulata u Damasku. Кorpus Islamske revolucionarne garde Irana saopštio je da je ubijeno sedam njihovih oficira. Među njima su general Mohamed Reza Zahedi koji je bio komandant snaga za Siriju i Liban i njegov zamenik general Mohamed Hadija Hadži Rahimi.

Iranski predsednik Ibrahim Raisi rekao je da će Izrael platiti visoku cenu za napad.

Bonus video:

03:50

TAKER ZAUSTAVIO NAPAD SAD NA IRAN! Novinarka iznela šok tvrdnje: Karlson ima OGROMAN UTICAJ na Trampa, ali se ne bori za njega

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track