"SLOVENIJA I ŠPANIJA SE SLAŽU OKO POTREBE PRIZNANJA PALESTINSKE DRŽAVE": Lideri dve zemlje jasni, čeka se Savet bezbednosti UN-a
Foto: EPA Igor Kupljenik

"SLOVENIJA I ŠPANIJA SE SLAŽU OKO POTREBE PRIZNANJA PALESTINSKE DRŽAVE": Lideri dve zemlje jasni, čeka se Savet bezbednosti UN-a

Planeta -

Slovenija i Španija slažu se oko potrebe službenog priznanja palestinske države kao načina za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba, rekli su čelnici dve države.

Treba delovati kako bi se ublažila patnja naroda Gaze usred rata između Izraela i Hamasa u palestinskoj enklavi, rekli su.

"Najvažnije je da smo se pozabavili celim nizom pitanja - kada je, ne ako, nego kada, najbolji trenutak za priznanje Palestine", rekao je slovenački premijer Robert Golob na konferenciji za štampu sa španskim premijerom Pedrom Sančezom.

Golob nije naveo vremenski okvir, rekavši da to ne zavisi samo od Slovenije i Španije, već i od drugih međunarodnih činioca. Potvrdio je da bi Slovenija glasala u Savetu bezbednosti UN-a za punopravno članstvo palestinske države.

Izrael: Priznanje Palestine bi bila nagrada za terorizam

Španija, dugogodišnji pobornik palestinskih prava, prošlog meseca se dogovorila s čelnicima Irske, Malte i Slovenije da preduzmu prve korake prema priznavanju palestinske države.

Njihovi napori dolaze u trenutku kada se broj mrtvih u Gazi popeo na gotovo 34.000. Veliki deo teritorije sravnjen je sa zemljom zbog izraelskog bombardiranja, ostavljajući većinu ljudi u siromaštvu dok preti glad.

Izrael je rekao da bi inicijativa 4 zemlje EU-a predstavljala "nagradu za terorizam" koja bi smanjila izglede za dogovorno rešenje tog višegeneracijskog sukoba. Sančezova poseta Sloveniji deo je turneje po nekoliko evropskih zemalja kako bi pokušao da dobije podršku za priznanje palestinske države.

Arapske države i Evropska unija složile su se na sastanku u Španiji u studenom da je rešenje s 2 države odgovor na palestinsko-izraelski sukob. Cilj nezavisne palestinske države uz Izrael dugo je bio osnova za međunarodne mirovne napore, ali oni su u zastoju celu deceniju.

Od 1988. godine, 139 od 193 država članica Ujedinjenih nacija priznale su palestinsku državnost.

Kurir.rs/Index.hr

Bonus video:

03:49

ZAŠTO IM BRITANIJA ŠALJE PODMORNICE SA NUKLEARNIM BOJEVOM GLAVOM? Stručnjaci za Kurir TV: Videćemo kako će Palestina ODGOVORITI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja