BEZ PUTINA NA 80. GODIŠNJICI DANA D: Rusija će dobiti Makronovu pozivnicu, ali ne i šef Kremlja zbog AGRESORSKOG RATA U UKRAJINI
Foto: AP Alexander Zemlianichenko, EPA Stephane De Sakutin Pool, Shutterstock

CEREMONIJA U FRANCUSKOJ U ZNAK SEĆANJA NA SAVEZNIČKO ISKRCAVANJE U NORMANDIJI

BEZ PUTINA NA 80. GODIŠNJICI DANA D: Rusija će dobiti Makronovu pozivnicu, ali ne i šef Kremlja zbog AGRESORSKOG RATA U UKRAJINI

Planeta -

Rusija će biti pozvana da pošalje predstavnike na ceremoniju obeležavanja 80. godišnjice Dana D, ali se to neće odnosti na predsednika Vladimira Putina zbog "agresorskog rata u Ukrajini", saopštili su danas organizatori te tradicionalne manifestacije.

"S obzirom na okolnosti, predsednik Putin neće biti pozvan da učestvuje u obeležavanju 80. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji“, navodi se u saopštenju, prenosi Politiko.

Na ceremoniji će biti odata počast onima koji su ustali, koji su patili, koji su se borili i oslobađali, dodali su organizatori.

Ovo nije prvi put da je Putin izostavljen sa spiska zvanica, jer 2019. nije bio pozvan ni na obeležavanje 75. godišnjice Dana D, čemu su, između ostalih, prisustvovali Donald Tramp, Angela Merkel, Tereza Mej i britanska kraljica Elizabeta.

Vladimir Putin
foto: AP Pavel Bednyakov

Ruski predsednik je, međutim, 2014. pozvan na obeležavanje 70. godišnjice Dana D, uprkos aneksiji Krima nekoliko meseci ranije.

Možemo imati nesuglasice sa Putinom, ali ja ne zaboravljam i nikada neću zaboraviti da je ruski narod dao milione života tokom Drugog svetskog rata, rekao je tadašnji francuski predsednik Fransoa Oland.

Emanuel Mokron, aktuelni šef Jelisejske palate, krajem prošle godine je izjavio da ne isključuje mogućnost da Putina pozove u posetu toj zemlji tokom 2024. nakon što budu održani mirovni pregovori o Ukrajini.

(Kurir.rs/Fonet)

Bonus video:

10:02

FRANCUSKA U STRAHU OD ŠIRENJA RUSIJE NA BALTIK! Stručnjaci: Zaoštreni su odnosi, Makron najavio novu vojnu podršku Ukrajini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track