Kineski premijer razgovarao sa nemačkim kancelarom i pozvao na novi nivo bilateralnih odnosa
Foto: Kineska medijska grupa

Kineski premijer razgovarao sa nemačkim kancelarom i pozvao na novi nivo bilateralnih odnosa

Planeta -

Kineski premijer Li Ćijang razgovarao je u utorak u Pekingu sa saveznim kancelarom Nemačke Olafom Šolcom, pozivajući se na novi nivo bilateralnih odnosa sa proširenim međusobnim razumevanjem i rezultatima pobede kroz dijalog i saradnju.

U kontekstu da se ove godine obeležava 10 godina sveobuhvatnog strateškog partnerstva Kine i Nemačke, Li je rekao da je Kina spremna da radi sa Nemačkom na unapređenju međusobnog razumevanja kroz dijalog i postizanju pobedničkih rezultata kroz saradnju.

Li je pozvao dve strane da se posvete međuvladinim konsultacijama i drugim mehanizmima na raznim nivoima, stvore nove tačke rasta saradnje kao što su nova energetska vozila, digitalna ekonomija, veštačka inteligencija i zeleni razvoj, i ulože veće napore da podrže razmenu i saradnju u lokalnim, kulturnim, sportskim, omladinskim, obrazovnim, naučnim istraživanjima i drugim oblastima.

Kina je rešena da se dodatno otvori i voljna je da uvozi kvalitetnije nemačke proizvode, rekao je kineski premijer i dodao da će Kina nastaviti da optimizuje poslovno okruženje za nemačke i druge kompanije da investiraju i posluju u Kini.

Šolc je rekao da nemačka strana ceni bezviznu politiku Kine prema Nemačkoj i da je voljna da kineskim državljanima olakša da posete Nemačku.

Nemački kancelar je rekao da je protiv razdvajanja i trgovinskog protekcionizma i da je voljan da radi sa Kinom na stvaranju terena za proširenje bilateralne saradnje.

Posle razgovora, Li i Šolc su zajedno prisustvovali sastanku ekonomskog savetodavnog komiteta Kine i Nemačke.

Kineska medijska grupa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track