KO ĆE PRE - AMERIČKA POMOĆ ILI RUSKA VOJSKA? Ukrajinci izgubili selo nadomak Časivog Jara, sledi velika bitka za VRATA DONBASA!
Foto: Shutterstock, Profimedia / EPN/ Newscom

PALA BOHDANIVKA NA ISTOČNOM FRONTU

KO ĆE PRE - AMERIČKA POMOĆ ILI RUSKA VOJSKA? Ukrajinci izgubili selo nadomak Časivog Jara, sledi velika bitka za VRATA DONBASA!

Planeta -

Rusija je objavila da su njene snage napredovale ka gradu Časiv Jar u istočnoj Ukrajini i preuzele kontrolu nad selom Bohdanivka, dok Kijev poručuje da mu je hitno potrebna američka vojna pomoć, koju je odobrio Predstavnički dom Kongresa, kako bi odbio rusku ofanzivu punog obima.

- Jedinice južne grupe snaga u potpunosti su oslobodile naseljeno mesto Bohdanivka i poboljšale situaciju duž linije fronta - navedeno je u jučerašnjem saopštenju Ministarstva odbrane Rusije objavljenom na Telegramu.

Rojters navodi da je već duže vreme upitna ukrajinska kontrola nad Bohdanivkom, selom na zapadnom obodu Bahmuta, grada koji je već u ruskim rukama.

Bohdanivka je na oko pet kilometara od Časivog Jara, čvrsto utvrđenog grada na vrhu brda koji je zbog takvog položaja poznat i kao "vrata Donbasa".

U ovom se nalazi isturena baza ukrajinske artiljerije, pa Bohdanivka služi za zaštitu većih gradova na tom području kao što su Kramatorsk i Slavjansk.

Britanska agencija navodi da ruske tvrdnje o zauzimanju ovog sela nadomak Časivog Jara ne mogu da budu nezavisno potvrđene, a da iz Ukrajine nije bilo nikakvih zvaničnih komentara u vezi sa Bohdanivkom.

Navodi se da je Generalštab ukrajinske vojske u redovnom dnevnom izveštaju pomenuo Bohdanivku kao jedno u nizu sela u kojima je odbijeno ukupno 13 neprijateljskih napada, ali bez navođenja detalja.

Ukrajina, Časiv Jar, Mapa Ukrajine, Časiv Jar mapa
foto: Shutterstock

AFP je takođe preneo da je Rusija objavila osvajanje teritorije u blizini ključnog grada Časivog Jara na istoku Ukrajine i ocenio da je time pojačan pritisak na vlasti u Kijevu koje se spremaju za prijem 61 milijarde dolara nove američke pomoći.

Paket koji su kongresmeni usvojili u subotu mora još da odobri američki predsednik Džo Bajden.

Časiv Jar
foto: Shutterstock, Printscreen/Telegram

- To su dobre vesti. Mi smo suočeni sa katastraofalnim nedostatkom municije. Ako pomoć stigne, sve će biti u redu - izjavio je za AFP 34-godišnji ukrajinski vojnik Dmitro koji je poreklom iz severoistočne Harkovske oblasti.

Francuska agencija navodi da se BoHdanivka nalazi na manje od tgri kilometra od Časivog Jara, koji je pre rata imao 13.000 stanovnika.

Chasiv Yar, vrata Dombasa, Časiv Jar
foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Grad je u najvećoj meri razoren u borbama, a većina stanovnika je izbegla odatle.

Chasiv Yar, vrata Dombasa, Časiv Jar
foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

AFP prenosi upozorenja analitičara da bi moglo da prođe određeno vreme pre nego što Ukrajina počne da oseća korist od novog američkog paketa pomoći, koji obuhvata i 14 milijardi dolara predviđenih za obuku i opremanje vojske pod komandom Kijeva.

Zelenski: Spremamo se za rusku ofanzivu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u jučerašnjem redovnom video obraćanju izjavio da je o Časivom Jaru i drugim vrućim tačkama na liniji fronta razgovarao sa Oleksandrom Sirskim, glavnokomandujućim ukrajinske vojske i Rustemom Umerovim, ministrom odbrane.

Ukrajina, Volodimir Zelenski
foto: EPA/Presidential Press Service Han

U intervjuu koji je dao za američku televiziju NBC njuz kazao da zakon o vojnoj pomoći iz Vašingtona mora brzo da se sprovede u delo i započne prebacivanje oružja u Ukrajinu uoči očekivane ruske ofanzive.

- Mi se spremamo za ofanzivu - rekao je Zelenski i ponovio ranije upozorenje Sirskog da se Rusija sprema da zauzme Časiv Jar do 9. maja, kada se u Moskvi obeležava Dan pobede.

(Kurir.rs/Yahoo News/Reuters/The Kyiv Post/AFP/Preveo: N. V.)

Bonus video:

05:48

ZAMISLITE SCENARIO U KOME RUSI OSVAJAJU OVA DVA MESTA, TO BI BIO KRAJ RATA Aleksandar Radić o mogućem epilogu sukoba u Ukrajini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track