RUSI PROBILI DRUGU LINIJU ODBRANE: Osvojeno ključno naselje, Ukrajina se povlači, 115. brigada NAPUSTILA POLOŽAJE bez naređenja
Foto: JOSE COLON / AFP / Profimedia

kolaps na frontu

RUSI PROBILI DRUGU LINIJU ODBRANE: Osvojeno ključno naselje, Ukrajina se povlači, 115. brigada NAPUSTILA POLOŽAJE bez naređenja

Planeta -

Ukrajina je navodno pokrenula istragu protiv brigade koja se bez naređenja povukla sa položaja kod Očeretina!

Pojedini vojni blogeri objavili su snimak ruske vojske iz centra sela i konstatovali da je Očeretino osvojeno i da protivničkih jedinica ima još samo na periferiji naselja. Rusi su time probili drugu liniju odbrane kod Avidjivke i odmah nastavili prodor i već došli do susedne Novobahmutovke.

Ukrajinski kanal Deep State, međutim, navodi da ruske trupe kontrolišu oko polovinu sela dok je ostatak u takozvanoj sivoj zoni.

Vojni blogeri u ponedeljak su naveli da je jedna od ukrajinskih brigada napustila svoje položaje bez naređenja nakon čega su usledio prodor ruskih snaga.

- Jedna brigada otišla je sa položaja bez naređenja nakon čega su Rusi odmah ušli u naselje. Sada se vode borbe u centru sa snagama druge brigade koja je trebalo da dođe u rotaciju. Biće teško poravnati front u važnom pravcu Avdijivskog - navodi dobrovoljac Tim Zlatkin.

Ukrajina za sada nije zvanično potvrdila da je jedna od brigada bez naređenja napustila položaje u Očeretinu. Ukrajinski vojni bloger Militarist, međutim, navodi da je pokrenuta istraga.

- Komanda Oružanih snaga Ukrajine otvorila je istragu protiv 115. odvojene mehanizovane brigade zbog napuštanja položaja u Očeterinu suprotno naređenju - navodi Militarist.

Navodno je ceh platila 47. brigada Magura poslata da zapuši rupu.

DeepState navodi da odgovorne za područje gde je došlo do proboja čekaju ozbiljne provere.

- Desili su se neki prilično čudni događaji i kao rezultat toga neprijatelj je počeo da ima ozbiljne taktičke uspehe - navodi kanal DeepState.

Očeretino se inače nalazi na dominantnoj koti i njegova strateška važnost je velika za celu okolinu. Osvajanje Očeretina omogućiće ruskim snagama da istovremeno napadnu više okolnih naselja uključujuću Novobahmutovku i Solovjov.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov snažno je sugerisao da Rusija namerava da zauzme grad Harkov na severoistoku Ukrajine! Lavrov je tako postao prvi visoki zvaničnik Kremlja koji je Harkov direktno identifikovao kao potencijalnu metu.

Bonus video:

05:48

ZAMISLITE SCENARIO U KOME RUSI OSVAJAJU OVA DVA MESTA, TO BI BIO KRAJ RATA Aleksandar Radić o mogućem epilogu sukoba u Ukrajini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track