LISTA NOVE OPREME KOJU AMERIKA ŠALJE UKRAJINI: Na spisku nema raketnog sistema "Patriot" i tenkova "Abrams" ali dominira- "Bredli"
Borbena vozila pešadije Bredli M2, Foto: Printscreen YouTube

LISTA NOVE OPREME KOJU AMERIKA ŠALJE UKRAJINI: Na spisku nema raketnog sistema "Patriot" i tenkova "Abrams" ali dominira- "Bredli"

Planeta -

Priča o novom paketu vojne pomoći Ukrajini koju su SAD odobrile se nastavlja.

Sada je isplivala i lista tehnike koju će Pentagon u narednim danima ili je već krenuo transportnim avionima da prebacuje preko Atlanskog okeana u Žešov.

Na ovoj listi nema novina, uglavnom oprema koja je i do sada isporučivana u periodu od januara 2022. godine do sada.

Međutim, što se tiče težih borbenih vozila, na njoj nema tenkova M1 Abrams AS čiji kontingent od 31 tenka su isporučeni Ukrajini oktobra 2023. godine i do sada zvanično je registrovano pet uništenih tenkova.

Na listi oružja prema redosledu nalaze se rakete RIM-7 i AIM-9M koje su verzije rakete vazduh-vazduh, ali se koriste kao rakete za PVO.

Zatim na listi su prenosni PVO sistemi Stinger.

Pešadijsko naoružanje (automatske puške, pištolji) i municija za njih, a posebno municija kalibra 12,7 mm za borbu protiv dronova kamikaza.

Municija za High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) pod ovo spadaju projektili ATACMS dometa 165 i 300 km.

Artiljerijske granate kalibra 155 mm uključujući i visokoprecizne granate tipa Ekskalibur i unapređenu municiju visoke preciznosti, artiljerijske granate kalibra 105 mm, granate za minobacače kalibra 60 mm.

Stinger
Stingerfoto: Printscreen YouTube

Od oklopna tu su borbena vozila pešadije Bredli M2, vizila za prevoz pešadije otporna na mine Mine Resistant Ambush Protected Vehicles (MRAP), zatim laka oklopna vozila High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicles (HMMWVs). Logistička vozila (kamioni), taktička vozila za lansere prptivoklopnih raketa i nosači dodatne vojne opreme.

Od protivoklopnih oruđa Ukrajina će dobiti Tube-Launched, Optically-Tracked, Wire-Guided (TOW) missiles, protivoklopne rakete Javelin i ručne raketne bacače AT-4.

Na listi je i visokoprecizna municija, oprema za aerodrome, ali i protivoklopne mine i protivpešadijska municija, zatim eksploziv za uklanjanje prepreka i uređaji za noćno osmatranje, kao i ostala oprema za održavanje, opravku i druga sredstva.

Ono što je interesantno da osim raketa ATACMS dometa 165 i 300 km nema ništa epohalno. Na listi nema PVO sistema Patriot iako je Kijev tražio čak 7 raketnih baterija, ali ni tenkova tipa Abramas.

Kurir.rs/TV Front /Preneo: P. P.

Bonus video:

03:42

AKO RUSI UPOTREBE NUKLEARNO ORUŽJE TO NEĆE BITI U UKRAJINI! Analitičar ukazao na MOĆNU ZEMLJU kao na potencijalno NOVU HIROŠIMU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track