ARGENTINA TRAŽI HAPŠENJE IRANSKOG MINISTRA: Smatraju ga odgovornim za bombaški napad 1994. godine, kada je poginulo 85 ljudi
Foto: Printscreen/Youtube

ARGENTINA TRAŽI HAPŠENJE IRANSKOG MINISTRA: Smatraju ga odgovornim za bombaški napad 1994. godine, kada je poginulo 85 ljudi

Planeta -

Argentina je zatražila da Interpol izda međunarodnu poternicu za iranskim ministrom unutrašnjih poslova Ahmadom Vahidijem, zbog njegove navodne umešanosti u bombaški napad na jevrejski kulturni centar u Buenos Ajresu 1994. godine, javlja Bi-Bi-Si (BBC).

Zahtev dolazi samo dve nedelje nakon što sud u Argentini proglasio Iran odgovornim za bombaški napad iz 1994. godine u kome je poginulo 85 ljudi i koji se smatra za najsmrtonosniji teroristički napad u istoriji te južnoameričke zemlje.

Argentinsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je Interpol izdao takozvano "crveno obaveštenje" koje upozorava policiju u zemljama članicama o međunarodno traženim beguncima, ali ne predstavlja nalog za hapšenje.

Interpol ne može primorati policiju da uhapsi nekoga za koga je izdato samo to "crveno obaveštenje", već je na zemlji članici da odluči da li će izvršiti hapšenje.

Argentinsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Vahidi "jedan od odgovornih za napad na kulturni centar Amija 1994. godine".

Argentina je u prošlosti optuživala Vahidija (koji je u vreme napada predvodio ogranak za prekomorske operacije Korpusa garde islamske revolucije), da je bio jedan od organizatora bombaškog napada.

Iran je međutim oduvek negirao bilo kakvu umešanost u taj napad, ali je 11. aprila argentinski Kasacioni sud, koji je najviši sud u zemlji, presudio da je Iran planirao napad, a da je direktni izvršilac bila libanska militanta šiitska organizacija Hezbolah.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je presudu, rekavši da je sud izneo "neosnovane i nepotkrepljene tvrdnje" zarad "političkih ciljeva i zadataka".

Argentina je dom najbrojnije jevrejske zajednice u Južnoj Americi.

Kurir.rs/Beta/BBC

Preneo: R.J.

Bonus video:

04:25

BILA SAM NA 37 KILOMETARA OD GAZE KAD SAM ČULA DA JE POČEO IRANSKI NAPAD Srpska odbojkašica usred raketnog napada na Izrael

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track