Milo: Najbolje da moji pobede

Pred izbore 14. oktobra

Milo: Najbolje da moji pobede

Planeta -
Lider DPS rekao da bi za Crnu Goru bilo najbolje da na izborima pobedi dosadašnja vladajuća koalicija, jer bi, "u slučaju trijumfa opozicije, bilo dovedeno u pitanje i samo postojanje Crne Gore"

PODGORICA - Lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović izrazio je danas uverenje u pobedu na parlamentranim izborima, odbacio opozicione ocene da je Crna Gora njegova privatna država i nije isključio mogućnost povratka na neku državnu funkciju, ukoliko se za tim ukaže potreba.On je u intervjuu Tanjugu istakao da očekuje apsolutnu pobedu koalicije "Evropska Crna Gora" na parlamentarnim izborima 14. oktobra.

"Očekujem pobedu dosadašnje vladajuće koalicije, odnosno da izborna lista Evropska Crna Gora dobije 41 poslanički mandat, što bi značilo da može samostalno vršiti vlast, ali to ne znači da nećemo, shodno dosadašnjoj praksi, nakon izbora otvoriti vrata i nekim drugim partnerima sa kojima smo u prethodnom periodu imali pozitivna iskustva u obavljanju vlasti", kazao je Đukanović.

Prioritet DPS biće poboljšanje kvaliteta života

Prema njegovim rečima, prioriteti DPS-a u narednom periodu biće poboljšanje kvaliteta života svih građana Crne Gore."Mi smatramo da je pitanje državno-pravnog statusa Crne Gore razriješeno. Takođe mislimo da su dobro trasirana identitetska pitanja, oko kojih još ima pomalo žara i u ovoj predizbornoj kampanji, ali samo treba pustiti malo vremena da se to kvalitetno implementira", naveo je Đukanović.

On smatra da pitanje ekonomskog i socijalnog statusa građana Crne Gore mora biti u fokusu svake buduće vlade, ne samo ove u narednom četvorogodišnjem periodu, već i duže."Potrebno je brojne razvojne resurse, sa kojima Crna Gora raspolaže, staviti u funkciju ekonomskog napretka države", kazao je Đukanović.Prema njegovim rečima, adut sa kojim DPS izlazi pred birače je iskustvo u vršenju odgovornih državnih poslova i to u vremenima koja su bila prilično bremenita i teška.

"DPS je u protekle dve decenije, koje su bile pune raznih iskušenja, nosila teret odgovornosti za vođenje države i mislimo da je to uradila na kvalitetan način. Naravno, uvek u vršenju tako složenih i odgovornih poslova ima i dobrih učinika, ali i grešaka, ali su ipak ostvarenja mnogo veća od pogrešaka. Zato se slobodno može reći da je Crna Gora u prethodnom periodu imala odgovorno upravljanje, a zasluge za to dominantno pripadaju DPS-u", naveo je Đukanović.On je ocenio da izborna kampanja protiče regularno, kao i da postoje svi uslovi za to da glasanje 14. oktobra bude izraz slobodne volje građana."Mi smatramo da će se na izborima potvrditi snažna dominacija DPS-a i naše koalicije", istakao je Đukanović.

"Opozicija sumnja u nezavisnost CG"

On je ponovio da bi za Crnu Goru bilo najbolje da na izborima pobedi dosadašnja vladajuća koalicija, jer bi, u slučaju trijumfa opozicije, bilo dovedeno u pitanje i samo postojanje Crne Gore."Tu ocenu temeljim na tome što se iz redova naših glavnih konkurenata još uvek nije čula dovoljno jasna poruka - Crna Gora je nezavisna država, koja je jasno na putu ka Evropskoj uniji i NATO", kazao je lider DPS-a.

Prema njegovim rečima, opozicija manje ili više direktno stalno otvara pitanja koja neminovno vraćaju dilemu da li su opozicione stranke prihvatile nezavisnost ostvarenu na referendumu 21. maja 2006. godine ili kod njih postoji otvorena ili skrivena namera za reviziju državno pravnog statusa Crne Gore.Đukanović je naveo da se u mnogim delovima izbornog programa Demokratskog fronta, koji predvodi bivši diplomata Miodrag Lekić, predlaže revizija rešenja koja je primenila sadašnja vlast, iza čega se, po njegovom mišljenju, skriva namera da se dovede u pitanje i sama crnogorska nezavisnost.

On je kazao da ni od Socijalističke narodne partije nikada nije stigla eksplicitna izjava o prihvatanju crnogorske nezavisnosti."Ta stranka je u proteklih šest godina i dalje funkcionisala po istim pravilima po kojima je delovala dok je bila vođena od prethodnog predsednika Predraga Bulatovića u vremenu do referenduma", rekao je lider DPS-a.Đukanović je istakao da je, zato, crnogorska državnost i nezavisnost sigurnija kada se na čelu Crne Gore nalazi partija ili koalicija koja je iskreno i bez ostatka radila na obnovi nezavisnosti."DPS nema svojih specifičnih partijskih interesa. Naši interesi su interesi Crne Gore. To znači da će budućnost Crne Gore biti sigurnija u rukama DPS nego naših političkih konkurenata, koji se, po nasem mišljenju, još uvek nijesu emancipovali od predreferendumskih dilema", kazao je on.Đukanović je odbacio opozicione optužbe da je Crna Gora pretvorena u privatnu državu i da je njegova lična moć neograničena.

Poštujem moje ljude

"To su nerealne priče koje su iskonstuisane, odnosno koje služe kao pomagala ljudima koji nisu sposobni da na bazi pozitivne poruke građanima postanu deo vladajuće politike u Crnoj Gori", istakao je lider DPS-a.On je dodao da nigde na svetu, pa ni u Crnoj Gori, ne postoji mogućnost da neko može imati onakvu vlast kakvu njemu pripisuju opozicioni lideri."Apsolutno poštujem ljude koji su u ime DPS na čelnim državnim funkcijama. Veoma se trudim da na jedan odmeren način budem od pomoći u onoj meri u kojoj je ta pomoć nekom potrebna, ali nikako sa onolikom političkom ulogom kakva se priviđa liderima opozicije", kazao je Đukanović.

Prema njegovim rečima, optužbe o Crnoj Gori kao privatnoj i kriminalnoj državi su plod opsesije koja je posledica nespremnosti opozicije da stane pred ogledalo i vidi sve svoje slabosti."Da su to makar jednom uradili tokom serije svojih izbornih poraza, sigurno bi lakše pronašli put, ako ne do izborne pobede, onda makar do veće podrške javnosti. Oni to nikada nisu uradili, već su kao slabići uvek pred izbore saopštavali kako će biti namešteni, praveći tako alibi za novi izborni poraz. U osnovi, oni su uvek bili zadovoljni time da budu na poziciji broj dva na crnogorskoj političkoj sceni", naveo je Đukanović.On je podsetio da se svojevremeno dobrovoljno povukao sa državne funkcije, ceneći da sa mesta partijskog lidera može dati dovoljno doprinosa dinamizmu i kvalitetu političkog života u Crnoj Gori, ali se sada ukazala potreba da se, kao nosilac izborne liste, maksimalno angažuje u kampanji.

Svi moraju u kampanju

"Okolnosti kroz koje prolazimo, pre svega dugo trajanje ekonomske krize koja je globalnog karaktera, motivisala nas je da svi u DPS maksimalno budemo deo izborne kampanje. Prosto smo smatrali da niko nema prava da sa tribina posmatra utakmicu u kojoj naš tim učestvuje, već treba da svi izađeno budemo na terenu i ponudimo građanima bolju šansu za budućnost", kazao je Đukanović.To je, kako je naveo, značilo i njegovo aktivno uključenje u izbornu utakmicu, ali i ostalih čelnika DPS-a."Time pokazujemo da smo spremni za svaku vrstu angažmana ukoliko se za tim ukaže potreba i do izbora i nakon njih. Nismo u našem timu želeli da budemo neodgovorni i da pravimo račun bez krčmara.

Želimo da do izbora pažljivo čujemo šta su poruke crnogorske javnosti i naravno završnu poruku koja će biti izrečena kroz izborni rezultat 14. oktobra. Onda ćemo izvesti zaključak ko bi trebalo šta da radi nakon izbora", rekao je Đukanović.Predsednik DPS-a je dodao da njegovo privatno opredeljenje o neangažovanju na državnim funkcijama ostaje nepromenjeno, ali istovremeno ima punu odgovornost prema poziciji da je nosilac izborne liste koalicije "Evropska Crna Gora"."Smatram da je ovo vreme u kojem moramo pokazati lojalnost prema onome što su državne potrebe i to pretpostaviti nekim svojim privatnim opredeljenjima", zaključio je Đukanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track