Putin spasava fabriku kalašnjikova

Na molbu izumitelja

Putin spasava fabriku kalašnjikova

Planeta -
Fabrika "Izmaš", osnovana 1807. za vreme vladavine cara Aleksandra I (1777-1825), i dalje je jedan od najvećih proizvođača oružja u Rusiji, uključujući poznatu pušku AK-47 (poznatu kao "Kalašnjikov")

MOSKVA - Mihail Kalšnjikov, Rus koji je dizajnirao automatsku pušku AK-47, pozvao je predsednika Rusije Vladimira Putina da zaustavi pad legendarne fabrike u kojoj je izumeo to oružje.

Kalašnjikov (92) i 16 njegovih kolega uputili su otvoreno pismo predsedniku Putinu, navodeći da je proizvodnja u fabrici motora i oružja "Izmaš" u Iževsku pala na rekordno nizak nivo, prenela je francuska novinska agencija AFP.

U pismu se navodi da su radnici primorani da se obrate predsedniku "zbog katastrofalne situacije u nekadašnjem gigantu prerađivačke industrije".

"Tužno je i sramotno videti kako se uništava nešto što je gradilo više generacija. Današnji nivo proizvodnje niži je nego ikada. U ime veterana koji su proveli veći deo života u "Izmašu", tražimo od vas da sačuvate našu fabriku", navode veterani.

U pismu se navodi da visoko kvalifikovano osoblje napušta fabriku zbog toga što im plate ne premašuju 10.000 rubalja (320 dolara) mesečno, problem koji je već doveo do niza protesta u fabrici.

"Proizvodnja lovačkih i sportskih pušaka je zaustavljena, a izvozni sporazumi raskinuti", dodaje se u pismu.

Fabrika "Izmaš", osnovana 1807. za vreme vladavine cara Aleksandra I (1777-1825), i dalje je jedan od najvećih proizvođača oružja u Rusiji, uključujući poznatu pušku AK-47 (poznatu kao "Kalašnjikov").

Međutim, kao i mnoga druga ruska industrijska preduzeća, pogođena je padom domaće tražnje posle kolapsa Sovjetskog saveza i neuspehom da se taj pad nadoknadi porudžbinama iz inostranstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track