Medvedev: Staljin počinio najgnusniji zločin

Javna osuda

Medvedev: Staljin počinio najgnusniji zločin

Planeta -
Za ono što se tada dešavalo, ne samo Josif Staljin već i najveći deo funkcionera iz tog vremena, nesumnjivo zaslužuju najoštriju presudu, rekao ruski premijer

MOSKVA - Premijer Rusije Dmitrij Medvedev osudio je danas sovjetskog vođu Josifa Staljina i njegove saradnike za ubijanje sopstvenog naroda, na nacionalni dan sećanja na žrtve represije."Za ono što se tada dešavalo, ne samo Josif Staljin već i najveći deo funkcionera iz tog vremena, nesumnjivo zaslužuju najoštriju presudu", rekao je Medvedev prilikom posete Uralu, prenele su RIA Novosti.

"Oni sada ne mogu biti pozvani na odgovornost, ali to je istina", rekao je Medvedev na sastanku sa članovima vladajuće partije Jedinstvena Rusija, koju on predvodi. "To mora ostati u analima naše istorije, tako da se nikada ne ponovi, jer je rat protiv sopstvenog naroda najgnusniji zločin", kazao je Medvedev.

Grupa za ljudska prava Memorijal ranije je napala ruske vođe da su se vratili taktici iz doba Staljina - pompeznim suđenjima i osudama opozicionih aktivista, navodeći da oni nemaju osećaj za "istorijsku odgovornost". Niti Medvedev niti predsednik Rusije Vladimir Putin nisu prisustvovali današnjem skupu na mestu masovne grobnice u moskovskom predgrađu Butovo, održanom kao deo aktivnosti u znak sećanja na žrtve političke represije u organizaciji Memorijala, preneo je AFP.

Medvedev je u vreme kada je obavljao dužnost predsednika države podržao program destaljinizacije i za Sovjetski Savez rekao da je bio totalitarna država, dok je Putin u retkom komentaru na tu temu, 2007. godine rekao da su žrtve Staljina posebna tragedija za Rusiju. Pod Staljinovom vladavinom, milioni ljudi su bili zatočeni u logorima a na stotine hiljada ubijeni u čistkama od nelojalnih režimu. Pa ipak, neki Rusi ga i dalje poštuju, pre svega kao ratnog vođu, navodi francuska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track