Južni tok ih zaobišao, Hrvati se pitaju zašto?!

Prvo nisu hteli sad im krivo

Južni tok ih zaobišao, Hrvati se pitaju zašto?!

Planeta -
Hrvatski mediji pisali su ranije da se očekuje ruska odluka o "Južnom toku" i da su hrvatski izgledi da dobije tranzitni pravac 50:50 sa Mađarskom. Navodno bi hrvatski tranzitni pravac bio znatno kraći čime bi se smanjila cena izgradnje

ZAGREB - Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenjuje da je loša vest to što je ruska kompanija Gasprom odustala od toga da trasa gasovoda "Južni tok" ide kroz Hrvatsku.

"To je loša vest. Ona je je rezultat činjenice da godinama nemamo sistemsku politiku, da ne planiramo i ne predviđamo budućnost, kao i toga što smo u odnosu na neke ruske investitore povukli nekorektne poteze koji do danas nisu ispravljeni", rekao je Josipović za Hrvatsku radiotelviziju.

On je izrazio nadu da će ta odluka biti povod da Hrvatska počne "stateški da razmišlja". Ruska firma Gasprom potpisala je s Mađarskom ugovor o izgradnji zajedničkog projekta gasovoda "Južni tok" kroz tu zemlju čime je potvrđeno da glavna ruta neće proći kroz Hrvatsku.

Prošle sedmice takav ugovor potpisala je i Srbija, te je jasno da će trasa gasovoda iz Srbije, kod Subotice, preći u Mađarsku, pišu hrvatski mediji. Izgradnja gasovoda bi trebalo da počne decembra ove godine trasom Rusija (Crno more) - Bugarska - Srbija - Mađarska, odakle bi jedan krak išao prema Austriji, a drugi prema severnoj Italiji.

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić je rekao da je u njegovom mandatu, kada se sa Vladmirom Putinom razgovoralo o "Južnom toku", bilo "normalno" da on ide preko Hrvatske, koridorom kojim i hrvatski naftovod. "Vlada je bila protiv. Zašto - ne razumem. Sumnjam da se išta više može učiniti. Gubimo puno - plin koji bi nam direktno dolazio i stotine miliona evra od tranzita" - rekao je Mesić, prenosi HRT.

Hrvatski mediji pisali su ranije da se očekuje ruska odluka o "Južnom toku" i da su hrvatski izgledi da dobije tranzitni pravac 50:50 sa Mađarskom. Navodno bi hrvatski tranzitni pravac bio znatno kraći čime bi se smanjila cena izgradnje.

Mediji podsećaju da će izgradnja Južnog toka koštati oko 15 milijardi evra, a trebalo bi da proradi od 2015. godine. Njime će se izvoziti 63 milijarde kubnih metara prirodnog gasa iz Rusije. U Hrvatskoj se godišnje troši oko 3,4 milijarde kubnih metara gasa, od čega se oko 2,2 milijarde iz domaćih nalazišta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja