Rumuni i Bugari pojurili za grčke penzije

Našli rupu u zakonu

Rumuni i Bugari pojurili za grčke penzije

Planeta -
Bivši sezonski ili privremeni radnici, nadaju se da će uspeti da ostvare minimalnu grčku penziju od 486 evra, što je veoma visoka suma u odnosu na Bugarsku gde prosečan penzioner primi jedva stotinak evra mesečno

ATINA - Hiljade Bugara i Rumuna koji su određeno vreme radili u Grčkoj pokušavaju da, uz pomoć lažnih dokumenata, dođu do grčke penzije, čiji je minimalni iznos barem četiri puta veći od prosečne penzije u njihovim zemljama.

Iako se za grčke penzionere često govori da su najpogođeniji krizom u kojoj Grčka grca, njima zavide balkanski susedi iz Bugarske i Rumunije, koji se nadaju da će, kao bivši sezonski ili privremeni radnici u toj zemlji, uspeti da ostvare minimalnu grčku penziju od 486 evra, što je veoma visoka suma u odnosu na Bugarsku gde prosečan penzioner primi jedva stotinak evra mesečno.

Kako prenosi francuski list "Ekspres" (L"Expreš), hiljade Bugara i Rumuna nedavno je podnelo zahteve za penziju najvećem privatnom penzijskom fondu u Grčkoj "Ika-Etam".

"U tome nema ničeg lošeg. Jednostavno, neki su shvatili da je, prema propisima koji su na snazi u EU, dovoljno tek nekoliko meseci uplaćivati doprinose u Grčkoj da biste mogli da podnesete zahtev za minimalnu penziju", objašnjava neimenovani funkcioner bugarskog ministarstva finansija.

Prema njegovim rečima, ta vest se brzinom munje proširila među svima onima koji su nekada radili u Grčkoj, a koji u toj zemlji mogu čak da podnesu i zahtev za dodatak od 230 evra, koji dobijaju penzioneri sa najnižim primanjima, ukoliko im se prethodno odobri zahtev za penziju.

Svakako, prema grčkom zakonu, potrebno je imati stalno boravište u toj zemlji da bi se ostvarilo pravo na penziju i socijalnu pomoć.

Kako navodi grčki ekonomski dnevnik "Imersija", podmitljivi službenici redovno strancima izdaju lažne potvrde o mestu boravka, pa su istražitelji fonda "Ika-Etam" tako otkrili da je više "prekograničnih" penzionera registrovano na istoj adresi.

Osim toga, takvi penzioneri često uspevaju da ostvare pravo na svote novca koje nemaju nikakve veze sa brojem godina tokom kojih su uplaćivali doprinose.

Grčki list navodi slučaj jedne 66-godišnje Bugarke koja je prošle godine došla u Grčku, a koja je, prema dokumentima koje je podnela, čak 25 godina uplaćivala doprinose fondu "Ika-Etam".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track