Skoplje 2014: Grad muzej antike
Foto: Tanjug

Novo lice

Skoplje 2014: Grad muzej antike

Planeta -
Novi izgled makedonske prestonice privlači sve više turista kako se kontroverzni projekat "Skoplje 2014" privodi kraju

SKOPLJE - Skoplje ovih dana sve više liči na muzej probrane istorije - bronzani spomenici, antičke palate, fontane, skulpture znanih i neznanih likova, široke kupole, prostiru se gradskim centrom.

Novi izgled makedonske prestonice privlači sve više turista kako se kontroverzni projekat "Skoplje 2014" privodi kraju.

Ova "pozitivizacija duha naroda", kako se političkim jezikom predstavlja projekat "Skoplje 2014", smatra se zaostavštinom premijera Nikole Gruevskog, izraslom iz potrebe potvrđivanja antičkog identiteta Makedonaca. Tome u prilog često se navodi i jedna od namera autora ovog projekta da se gradu vrate simboli nestali u razornom zemljotresu 1963.godine.

Ipak, u šetnji gradom, neminovno se nameće pitanje šta je, recimo, makedonsko ili makedonski antičko u Trijumfalnoj kapiji ili Tajms skveru, čije se replike već uveliko šepure trgom? Ili u izgledu zgrade Sobranja koja je preslikani Rajhstag? Ili šta rade biste američkog predsednika Džordža Vašingtona, ruskog cara Petra Velikog i kineskog generala Sung Cua na zgradi makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova? Možda je sve to pomalo kičeraj, arhitektonski haos ili pobrkana istorija - kako kritičari ukazuju, ali autori i umetnici - izvođači projekta i vladine strukture smatraju da su u novi izgled grada utkali svoje i opštecivilizacijske vrednosti.

Najkontroverzniji od svih u ovom projektu je spomenik Aleksandru Makedonskom koji zvanično ne nosi njegovo ime - da se ne bi Grcima baš direktno "zabadao prst u oko" - već "Vojskovođa na konju". Grci se i nisu previše bavili skopskim projektom, smatrajući ga, kako su neki od medija u Atini ocenili, samo "potragom makedonskog premijera za makedonskim mitom".

Figura vojskovođe Aleksandra, 12 metara visoka, izrađena u bronzi i postavljena na postament visok 10 metara, ne samo da je najviši spomenik Aleksandru Makedonskom u svetu, nego verovatno i najskuplji - prema najčešće pominjanim spekulacijama, njegova izrada koštala je 5,3 miliona evra.

Stvarna cena i ovog spomenka i čitavog projekta je i dalje predmet nagađanja. Vlada tvrdi da "Skoplje 2014" košta 80 miliona evra, dok opozicija govori o minimum tri puta većim troškovima, a kako se radovi privode kraju, sve češće pominje i cifru od 400 miliona evra.

Kako bilo, projekt je praktično priveden kraju. Ostali su još manji radovi, između ostalog na zgradi Makedonske filharmonije, kao i na dva nova mosta preko Vardara, jednom u obliku oka po čemu i nosi ime, i na Mostu umetnosti koji krase 35 skulptura istaknutih makedonskih umetnika - od pisaca i pesnika do muzičara i slikara.

Stari most "Goce Delčev" je ulepšan kako bi se uklopio u novi izgled novog Skoplja. A, za novi izgled grada bili su zaduženi isključivo makedonski autori. Jedino su veliki spomenici izliveni u Firenci, a manji u Beogradu. I mada mnogim Makedoncima nije po volji rasipanje budžeta na ovakve stvari - s obzirom na visoku stopu nezaposlenosti i ekonomske teškoće - bez obzira na to koliki bude krajnji račun sve je više Skopljanaca, pokazuju ankete, koji su zadovoljni novim izgledom svog grada.

Možda je novo Skoplje, kako kažu njegovi kritičari, zaista pomalo kičasto i arhitektonski haotično, ali novi izgled grada već je nagovestio bolje dane za turizam - broj stranih gostiju praktično je utrostručen u odnosu na početak 21.veka.

I što je možda još indikativnije - od kako dobija svoje obrise za 2014.godinu, Skoplje je prvi put preteklo Ohrid na liderskoj poziciji makedonske turističke destinacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja