Radmanović na čelu Predsedništva BiH

Rotacija

Radmanović na čelu Predsedništva BiH

Planeta -
Insistiraću na dobrosusedskim odnosima, rekao srpski član Predsedništva BiH

BANJALUKA - Član tročlanog Predsedsedništva BiH Nebojša Radmanović iz Republike Srpske, koji je od danas predsedavajući kolektivnog šefa države, izjavio je da će tokom narednih osam meseci svog mandata na čelu te institucije insistirati na dobrosusedskoj saradnji.

On je rekao da bez dobre saradnje sa susedima nema saradnje sa ostatkom sveta i BiH će ostati izolovana što se, kako je upozorio, ne sme dogditi.

Radmanović je u intervjuu banjalučkom "Glasu Srpske" kazao da od njegovog mandata ne treba očekivati mnogo i dodao da je narednih osam meseci važno za rešavanje nekih pitanja u BiH i regionu, zbog opredeljenja Evropske unije i drugih koji žele dobro zapadnom Balkanu.

"Koliko će u tome učestvovati Predsedništvo BiH i ja lično, videćemo. Svi izazovi pred kojima se BiH nalazila poslednjih godina ostaju za rešavanje i u ovih osam meseci. Teška politička situacija, negativno delovanje OHR-a i ekonomska situacija ne mogu se popraviti za osam meseci. Mogu se udariti temelji za to i u tome moramo svi učestvovati. Imamo mnogo stvari da radimo, imali smo ih i pre, ali ništa nismo uradili”, rekao je Radmanović.

Na konstataciju da je u vreme njegovog prethodnika na čelnoj poziciji Bakira Izetbegovića i ranije Željka Komšića bilo "ispada prema Srbiji", Radmanović je rekao da bi se iz toga moglo zaključiti da su za to kriva ta dva člana Predsedništva, ali to nije tačno .

"Kada je reč o zastoju u potpisivanju sporazuma o saradnji u pravosuđu između BiH i Srbije, Komšić je samo inicirao to pitanje i nije ključni krivac u svemu tome. Svi drugi koji su mogli da to urade, na svoj način, nisu hteli ništa da urade, nego su samo pričali da je problem u Predsedništvu, odnosno Komšiću, što nije tačno", rekao je Radmanović.

On je kazao da ne brani Komšića, već govori o problemima u BiH. "Sa Srbijom smo, zbog specifičnosti Sarajeva, imali problema, ali uspeli smo da prevaziđemo 'dečje slabosti' i napravimo korake napred. U poslednje vreme su se zbog neke retorike poremetili odnosi, ali mislim da ih možemo popraviti", rekao je Radmanović.

Govoreći o novom polugodišnjem izveštaju visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, koji je upućen Savetu bezbednosti UN, Radmanović je naglasio da se radi o izveštaju "smešne institucije koja godinama nanosi štetu BiH".

Povodom Inckovih optužbi iznetih na račun Republike Srpske, Radmanović je kazao da je najnoviji izveštaj sličan i "još gori" nego ranijih godina. "Izveštaj je to jedne smešne institucije koja godinama nanosi štetu, ali i dalje funkcioniše. Kada ste u situaciji da je jednima drago kada se drugi napadaju i u potpuno smešnom i netačnom izveštaju, koji ne ocenjuje situaciju u BiH, nema svrhe ni reagovati u Savetu bezbednosti”, smatra Radmanović.

O inicijativi predsednika Republike Srpske Milorada Dodika za ukidanje Oružanih snaga BiH, Radmanović je rekao da ne vidi zašto je ta inicijativa izazvala toliku buru kada je to stari stav Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

"Radi se o sredstvima koja su trećina budžeta BiH i koja se mogu iskoristiti na razne načine. To su školovanje mladih, podrška zapošljavanju, entitetskim budžetima i slično. Demilitarizacija se ne može uraditi preko noći, a na tome možemo da radimo i da podsećamo", rekao je on.

"Postojeće kontingente Oružanih snaga treba smanjivati i štedeti dok ne dođemo do potpune demilitarizacije. Dodikov predlog je dobar, treba ga negovati i lagano ići ka tome. Ovakve Oružane snage su nam nepotrebne", kazao je Radmanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track