Putin: Rakete na turskoj granici uvlače NATO u rat

Neslaganje i upozorenje

Putin: Rakete na turskoj granici uvlače NATO u rat

Planeta -
Turska i Rusija imaju sve razvijenije trgovinske i energetske odnose, ali su njihovi stavovi o krizi u Siriji i dalje suprostavljeni. Moskva je i ranije izražavala zabrinutost da bi postavljanje raketa "patriot" moglo izazvati širi sukob u koji bi bio uvučen i NATO

ISTANBUL - Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je u Istanbulu da bi postavljanje raketa "patriot" na granici Turske sa Sirijom dodatno pojačalo napetost i ocenio da Rusija i Turska nisu prevazišle razlike u viđenju sukoba u Siriji.

"Stvaranje dodatne borbene sposobnosti na granici neće smiriti, već zaoštriti situaciju", izjavio je Putin na konferenciji za novinare posle razgovora sa turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom, a uoči sastanka NATO u Briselu, na kome se očekuje odluka o zahtevu Ankare da postavi projektile "patriot", američke proizvodnje, na granici sa Sirijom.

Turska i Rusija imaju sve razvijenije trgovinske i energetske odnose, ali su njihovi stavovi o krizi u Siriji i dalje suprostavljeni. Moskva je i ranije izražavala zabrinutost da bi postavljanje raketa "patriot" moglo izazvati širi sukob u koji bi bio uvučen i NATO.

"Rusija i Turska zasada ne mogu da nađu zajednički stav o metodu za regulisanje situacije u Siriji", rekao je Putin.

Moskva je više puta blokirala rezolucije protiv sirijkog predsednika Al Asada u Savetu bezbednosti UN, ali Putin tvrdi da njegova zemlja ne brani Al Asadov režim.

"Mi nismo pobornici sadašnjeg sirijskog rukovodstva. Nas brinu druge stvari, recimo šta će se dogoditi u budućnosti", rekao je ruski predsednik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track