Putin i Erdogan sarađuju na izgradnji nuklearke
Foto: REUTERS

Istanbul

Putin i Erdogan sarađuju na izgradnji nuklearke

Planeta -
Turski premijer kazao da su delegacije dvaju zemalja tokom današnjih sastanaka potpisale 11 međudržavnih sporazuma

ISTANBUL - Turski premijer Redžep Tajip Erdogan i ruski predsednik Vladimir Putin, nakon današnjih sastanaka iza zatvorenih vrata, izjavili da je bilo reči o implementaciji projekta turske nuklearne centrale Akuju, ali i o stanju u Gazi, Bliskom istoku i u Siriji. Iskazavši zadovoljstvo što je imao priliku da ugosti Putina, Erdogan je naglasio kako se ekonomski i trgovinski odnosi između dveju zemalja stalno razvijaju.

Turski premijer je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da će ruska Agencija za nuklearnu energiju uložiti prvi kapital u vrednosti od 750 miliona dolara u tursku nuklearnu centralu Akuju. Erdogan je kazao da su delegacije dvaju zemalja tokom današnjih sastanaka potpisale 11 međudržavnih sporazuma. Turski premijer je istakao da je na trećem sastanku Visokog veća za saradnju Rusije i Turske, uz ostalo razgovarano o situaciji u Siriji i, uopšte, o situaciji na Bliskom istoku.

"Mi se od srca nadamo da će biti zaustavljeno krvoproliće u Siriji. Preduzećemo neophodne korake zajedno sa našim ministrima spoljnih poslova u tom smeru", poručio je Erdogan, prenela je Anadolija. Turski premijer se zahvalio Rusiji zbog glasa "za" koji je Rusija dala za unapređenje statusa Palestine u Ujedinjenim nacijama.

Ruski predsednik je kazao da je cilj njegove zemlje da obim trgovinske razmene između Turske i Rusije poraste do 100 milijardi dolara. Putin je potvrdio kako bi u što kraćem periodu trebao da bude implementiran projekat izgradnje nuklearne centrale u Turskoj."Na sastanku smo razgovarali o Gazi, Siriji i Bliskom istoku. Želim da se zahvaliti turskim prijateljima na konstruktivnom sastanku", kazao je Putin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track