USTANAK: Haos u Mariboru, protesti širom Slovenije

Žestoki sukobi policije i demonstranata

USTANAK: Haos u Mariboru, protesti širom Slovenije

Planeta -
Na grupu demonstranata policija je bacila i suzavac kako bi ih rasterala. Više osoba uhapšeno, dok policijski helikopter nadleće mesto protesta

MARIBOR - U Mariboru, gde se okupilo oko 10.000 demonstranata na protestima protiv gradonačelnika ali i protiv svih političara na vlasti u Sloveniji, u ponedeljak veče došlo je do nasilja i sukoba demonstranata sa policijom.

Policija je, reagujući na sve veće bacanje flaša, petardi, kamenica i baklji na gradsku skupštinu, na kojoj ima puno polomljenih prozora, počela da potiskuje demonstrante i da traži od njih da okončaju protest.

Prema najnovijim informacijama medija, na grupu demonstranata policija je bacila i suzavac kako bi ih rasterala. Došlo je do nekoliko hapšenja, jedan policijski helikopter nadletao je mesto proteste, a poslato je i policijsko pojačanje da pomogne rasturanje ovih demonstracija zbog masovnog kršenja javnog reda i mira, kako je policija objavila na tviteru.

Demonstracije se održavaju i u drugim gradovima Slovenije. U Celju je 10 osoba privedeno na protestima, a ova runda demonstracija u svim velikim slovenačkim gradovima najavljivana je na društvenim mrežama u Sloveniji ne kao "protesti, već kao pobuna i opštenarodni ustanak". Mediji prenose da je širom Slovenije uhapšeno najmanje 60 ljudi.

Demonstranti u Ljubljani počeli su da se okupljaju već oko 16 sati, a prema pisanju lokalnih medija okupilo ih se oko 10.000. Jedni, okupljeni pred ljubljanskom mesnom zajednicom protestuju protiv gradonačlenika Zorana Jakovića, dok drugi, okupljeni na Kongresnom trgu, traže ostavku svih političara u zemlji.

Policija je putem Tvitera saopštila da je, za sada, privedeno pet maloletnika zbog ugrožavanja javnog reda i mira i da su kod njih pronađena "opasna sredstva", koja su zaplenjena.

Demonstranti na protestima nose transparente "Bez diskriminacije, ostavke svih", "Vlada ljudi, a ne stranaka" i druge, pozivajući sve da izađu na ulice i pridruže im se.

Maribor

http://www.youtube.com/watch?v=cXSGCYyHzsY

Celje

http://www.youtube.com/watch?v=dj7x_TtDvVc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track