Požari prete Novom Južnom Velsu

Vatrogasci u pripravnosti

Požari prete Novom Južnom Velsu

Planeta -
U toj saveznoj državi su sve državne šume i nacionalni parkovi zatvoreni, a zvaničnici su upozorili da "katastrofalni" vremenski uslovi mogu dovesti do požara u nekih područjima, u kojima se očekuje temperatura i do 45 stepeni Celzijusovih

SIDNEJ - Na hiljade vatrogasaca danas je u pripravnosti zbog ekstremno visokih temperatura i jakog vetra u najnaseljenijoj australijskoj saveznoj državi Novom Južnom Velsu.

U toj saveznoj državi su sve državne šume i nacionalni parkovi zatvoreni, a zvaničnici su upozorili da "katastrofalni" vremenski uslovi mogu dovesti do požara u nekih područjima, u kojima se očekuje temperatura i do 45 stepeni Celzijusovih, javila je agencija AP.

"Gore uslove od ovih ne možemo da imamo. Nalazimo se na kritičnom nivou i u određenim područjima odlazak iz njih je najsigurnije rešenje", izjavio je vatrogasni komesar Šejn Fitcimons.Više od 100 požara gori širom Novog Južnog Velsa, mada je samo nekoliko kuća, zasad, u opasnosti.

Jedan vatrogasac volonter zadobio je juče ozbiljne opekotine po rukama i licu dok je gasio travu koja je gorela u blizini sela Gundaro, na oko 220 kilometara jugozapadno od Sidneja. Vatrogasac je prebačen u bolnicu u Sidnej, gde mu je pružena pomoć.

Na australijskom ostrvu Tasmanija i dalje se 100 ljudi vodi kao nestalo, u požarima koji su uništili od petka 20.000 hektara šume i njiva.

Blizu 90 kuća i objekata je uništeno u malom gradu Danaleju, istočno od prestonice ostrva, Hobarta. Policija je izjavila da tokom prvobitne provere uništenih kuća nisu pronađena tela žrtava kao i da je potraga za nestalima u toku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track