Kralj Huan Karlos pred španskim sudom!

Svedok

Kralj Huan Karlos pred španskim sudom!

Planeta -
Inaki Urdangarin (45), suprug princeze Kristine, ćerke kralja Huana Karlosa, i njegov bivši poslovni partner Dijego Tores, osumnjičeni da su preusmerili više miliona evra

MADRID - Istražni sudija će u subotu saslušati zeta španskog kralja Huana Karlosa u okviru korupcijske afere, a štampa piše o novim otkrićima koji bacaju senku na celu kraljevsku porodicu, prenosi AFP. Inaki Urdangarin (45), suprug princeze Kristine, ćerke kralja Huana Karlosa, i njegov bivši poslovni partner Dijego Tores, osumnjičeni su da su preusmerili više miliona evra koje su regionalne vlade platile Institutu Noos, dobrotvornoj organizaciji kojom je predsedavao Urdangarin od 2004. do 2006. Taj novac je bio predviđen za pokrivanje troškova održavanja sportskih i turističkih aktivnosti, objašnjava francuska agencija.

I Urdangarin i Tores su negirali ove navode i do sada nisu optuženi ni za jedno krivično delo. Dva najveća španska dnevnika "El Pais" i "El Mundo" danas su, međutim, objavili mejlove koje je navodno slao Urdangarin, a prema kojima je kralj podržavao i budno pratio poslovnu karijeru svog zeta. Ova otkrića su veoma neprijatna za kraljevsku palatu koja je pokušala da postavi jasnu granicu između poslova Urdangarina i kraljevske porodice, posebno njegove supruge princeze Kristine, otkako je ovaj skandal buknuo krajem 2011. godine.

Princeza Kristina je bila neizvršni direktor u Institutu Noos, ali nije pozvana da se pojavi na sudu radi saslušanja. U jednom od mejlova objavljenim danas, koji je Urdangarin marta 2005. poslao Korini Vitgenštajn, nemačkoj aristokratkinji koja se dva puta razvodila i za koju španski mediji kažu da je bliska prijateljica kralja, on je moli da mu namesti posao u jednoj međunarodnoj sportskoj organizaciji. "Oprostite što vam nisam pisao poslednjih nekoliko dana. Hteo sam da proverim sa tastom i Albertom Azom pre nego što vam odgovorim", navodno je napisao Urdangarin misleći na kralja i na bivšeg šefa kraljevskog domaćinstva.

Tokom pojavljivanja na sudu u prošlu subotu, Tores je rekao sudiji koji vodi istragu da je "kraljevska palata nadgledala aktivnosti Instituta Noos", preneo je "El Pais". Tores je direktno optužio i kralja, rekavši da su ga u Institutu u internim razgovorima zvali "bos", napisao je "El Pais". Toresov tim odbrane predao je istražnom sudiji blizu 200 mejlova među kojima i ove objavljene u današnjoj španskoj štampi.

Urdangarina, koji je dobio titulu Vojvode od Palme 1997. kada se oženio Kristinom, kraljevska porodica je isključila iz svih kraljevskih aktivnosti krajem 2011. godine, a prošlog meseca ga je sklonila i sa porodičnog vebsajta. Urdangarin, bivši rukometaš i učesnik olimpijskih igara, saslušavan je prvi put u februaru prošle godine, a sada će ponovo biti saslušan u subotu kad i Karlos Garsija Revenga, sekretar kraljevih ćerki Elene i Kristine. Revenga će biti saslušavan o svojoj ulozi u Institutu Noos i oko toga da li je bio možda savetnik Urdangarina, kaže jedan sudski izvor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track